“Аграрії продовжать боротися за дешеві імпортні міндобрива”, – експерт

Поділитися:

Виробники сільськогосподарської продукції не хочуть платити за мінеральні добрива вироблені в Україні на 30-40 відсотків більше, ніж за добрива, ввезені з-за кордону.

28 травня в Києва пройшла акція сільгоспвиробників проти встановлення квот і додаткового регулювання на поставки мінеральних добрив із зарубіжних країн.

Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрного ради пояснив, що з літа 2019 року працює міжвідомча комісія, яка займається питаннями міжнародної торгівлі і вони частково розглядають питання виробництва мінеральних добрив в Україні та допуску імпортерів, які заходять на ринок. Комісія досі не змогла прийняти рішення і сьогодні проглядається зацікавленість деяких членів комісії у встановленні квот. Що дозволить встановити, а точніше реанімувати монополію на ринку міндобрив компанії Дмитра Фірташа OSTCHEM.

Аграрії повстали проти цього тому, що компанія OSTCHEM і так займає 80 відсотків ринку азотних добрив і має маржинальність близько 40 відсотків. На думку голови Всеукраїнського конгресу фермерів Івана Слободяника представники саме цієї компанії і лобіюють встановлення квот на імпорт мінеральних добрив.

Він пояснив, що привезені добрива з Польщі або Литви стоять на 30-40 відсотків дешевше, ніж продукція українських заводів.

«Ми повинні фактично платити за мінеральні добрива втридорога, коли можна імпортувати з зовнішніх ринків, що буде значно дешевше. Чому ми повинні субсидіювати за свій рахунок цього монополіста? » – висловив думку аграріїв заступник голови Всеукраїнської аграрного ради Денис Марчук.

Його підтримав у своєму коментарі Сергій Іващук фермер: «імпортні добрива подешевшали на 20 відсотків щодо українських. Для мене це економія мільйона гривень на рік тільки на пшениці. В умовах економічної кризи через пандемію COVID-19 додаткова ліквідність життєво важлива».

Обидва представників сільгоспвиробників сходяться на думці, що уряд може підтримати українських виробників добрив за рахунок якихось інших заходів. А не за рахунок аграріїв і споживачів кінцевої продукції.

Монопольна ситуація на ринку мінеральних добрив може призвести до подорожчання на деяких продуктів харчування на 15-30 відсотків.

«Ми не проти, щоб в Україні розвивалася внутрішня економіка, промислові підприємства розвивалися, але не за рахунок нас аграріїв, які і так тягнуть всю Україну і дають близько 20 відсотків ВВП», – пояснив Іван Слободяник.

Представники села пояснили, що акція носила попереджувальний характер і якщо представники уряду не приймуть рішення, яке влаштує аграріїв то, вони продовжать протестувати.

Нагадаємо, що 28 травня біля Кабінету Міністрів України протестували аграрії. Сільгоспвиробники вимагають не приймати запропоноване Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України рішення про введення квот на імпорт мінеральних азотних добрив.

Варто зазначити, що українські аграрії вже перекривали автомобільні шляхи в деяких областях країни під гаслом «Застосування квот – подарунок олігархам». Фермери вийшли на мітинг проти введення квот на імпорт добрив з Європейського союзу.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу