Газпром уже використав 80% транзитних потужностей в Україні

Поділитися:

Російський постачальник газу “Газпромом” на поточний момент використав 81 відсоток потужностей щодо транзиту палива через територію нашої країни в країни Західної Європи. Ці потужності були заброньовані “Газпромом” з початку поточного року і до кінця минулого вересня. Про це вчора, 2 жовтня, зробили заяву в пресслужбі компанії “Оператор ГТС України”.

Як повідомили в відомстві, російський постачальник газу повністю оплатив його транзит через Україну, хоча використав тільки 80 відсотків від потужностей, які їм були заброньовані. Також “Оператор” відзначив, що українська компанія своєю чергою забезпечує безперебійний транзит блакитного палива у повній відповідності з домовленостями.

Ділова преса нагадує, що наприкінці минулого року українська та російська сторони домовилися про продовження транспортування російського газу через територію України до 2024 року. Причому у 2024 році домовленості можуть бути ще подовжені. Договором запланований транзит 65 мільярдів кубометрів палива в поточному році та 40 мільярдів кубометрів на рік, починаючи з наступного року і до 2024 року включно.

Причому договором передбачено, що Росія платить Україні за транзит газу в повному обсязі, навіть якщо використано при транзиті менше газу, ніж було заброньовано.

В цілому ж Газпром останнім часом транспортує через територію України менше газу, ніж заявляв. У ОГТСУ називають причину – те що Росія запустила нові газопроводи в обхід України.

Нагадаємо у російської компанії «Газпром» виникли проблеми з новим трубопроводом «Фортуна», який раніше мав безпосереднє відношення до будівництва проекту «Північний потік-2″

Крім цього згідно з даними власної прес-служби, чистий прибуток російського “Газпрому” за перше півріччя 2020 року став менше в 19,3 рази в порівнянні з 2019 роком.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила