Україна не зможе виконати нові вимоги МВФ

Поділитися:

Меморандум, який підписаний з Міжнародним валютним фондом (МВФ), абсолютно неможливо виконати в Україні. Про це заявив економічний експерт Всеволод Степанюк.

«Плюс отримання цього траншу в тому, що два мільярди доларів будуть спрямовані в бюджет, що було  останній раз в 2014 році. Тобто йде фінансування дефіциту бюджету. Меморандум, який підписаний з МВФ, абсолютно неможливо виконати в Україні. Вже не кажу про те, що деякі пункти меморандуму прямо суперечать Конституції. Зокрема, такий пункт, як зовнішній контроль над судовою системою і повна втрата контролю над державним підприємством НАК «Нафтогаз». Тому вважаю, що цей кредитний транш перший і останній за цією програмою. Не думаю, що залишені три мільйони будуть виплачені. Чим менше ми співпрацюємо з МВФ, тим краще для української економіки », – сказав Степанюк.

За словами економіста, дефолту боятися взагалі не варто. Аргентина за останні 20 років тричі оголошувала дефолт. При цьому рівень життя в Аргентині вище, ніж в Україні.

За словами Всеволода Степанюка, Аргентина з аграрної країни поступово перетворюється в промислову.

«Наша держава через «хотіння» МВФ з розвиненої країни перетворилося в аграрний придаток. Ось до чого призводить політика – «будь-які вимоги, аби не дефолт». Дефолт – це звичайний фінансовий інструмент, нічого страшного в ньому немає. Хоча у нас резервів Нацбанку цілком достатньо. Якщо грамотно провести переговори про реструктуризацію, то і без кредиту МВФ ніякого дефолту не було б. Це все «страшилки», якими влада лякає населення. Людей залякують, що потрібно виконати будь-які вимоги фонду, інакше буде гірше. Хоча, насправді, якщо ми виконаємо вимоги МВФ, то нам буде тільки гірше. Незалежно від того, надійде кредит чи ні », – резюмував експерт.

Як писалося раніше, Україна уклала з Міжнародним валютним фондом співпрацю в рамках програми кредитування під назвою «stand by», яка розрахована на 18 місяців і охоплює обсяг виплат в 5 млрд доларів. За даними представника України у Фонді Владислава Рашкован, перша сума траншу розміром в 2,1 млрд доларів вже направлена ​​в Україну.

Також, Міжнародний валютний фонд затвердив довгоочікувану співпрацю з Україною в рамках 18-місячної програми кредитування під назвою «stand by», що надає країні фінансову підтримку розміром в 5 млрд доларів. Про це повідомила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва під час зустрічі з главою України Володимиром Зеленським.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу