На Почайні буде парк, велодоріжки і красива набережна. Яким буде 15-хвилинне місто в Києві

Поділитися:

15-хвилинне місто – це поділена на окремі райони територія, де до магазинів, лікарні, кав’ярні та навіть офісу можна дійти пішки або дістатися на велосипеді.

У партнерському матеріалі MC.today разом із SAGA Development розповідаємо, що таке 15-хвилинні міста і як вони можуть зробити людей щасливішими.

Що таке 15-хвилинне місто

Якщо ви вийдете зі свого будинку і пройдете три хвилини пішки, то потрапите у продуктовий магазин. Ще дві – і опинитеся в лікаря, а коли перейдете дорогу – зазирнете до улюбленої кав’ярні. Тут ви сядете на велосипед і за 10 хвилин дістанетеся офісу, який межує з дитячим садком. Після роботи заберете дитину і пішки дійдете до будинку.

Це приблизна ідея того, як повинно виглядати ідеальне місто, на думку мера Парижа Анн Ідальго. Під час перевиборів у 2020 році вона активно просувала концепцію 15-хвилинного міста. Це поділена на окремі райони територія, де до магазинів, лікарні, кав’ярні й навіть офісу можна дійти пішки або дістатися на велосипеді.

Про 15-хвилинні міста заговорили особливо активно після початку пандемії, коли в багатьох країнах ввели локдауни й територіальні обмеження. Глобальна ідея полягає в тому, щоб зменшити час на проїзд до інших частин міста, а отже – розвивати місцеві ком’юніті і знову жити локально. Наприклад, у Києві гарним прикладом концепції 15-хвилинного міста стане комплекс BOSTON Creative House.

комплекс BOSTON Creative House

Як 15-хвилинне місто розкриє потенціал людини

Уперше концепцію базової інфраструктури «під рукою» представив Карлос Морено – колумбійсько-французький учений, доцент Університету Пантеон-Сорбонна. Саме він спочатку надихнув мера Анн Ідальго, а тепер працює її головним радником із трансформації Парижа.

Карлос Морено виходив із проблеми, що сучасні міста обмежують потенціал своїх жителів: змушують їх адаптуватися до незручних величезних відстаней і розмірів. У січні 2021 року він докладніше описав своє бачення під впливом нових змін – пандемії та регулярних локдаунів.

Концепція 15-хвилинного міста базується на впевненості, що чим менше людина витрачає часу на поїздки в межах міста, тим більш комфортно і якісно вона живе. Житель повністю розкриває свій потенціал, якщо житло, місце для роботи й купівлі товарів, лікарні, освітні та розважальні установи будуть у нього в пішій доступності.

Доступ у межах 15 хвилин прогулянки або їзди на велосипеді – це оптимальна відстань як для жителів, так для і міського планування загалом.

  • По-перше, людина рідко готова йти довше ніж чверть години, щоб дістатися до необхідного місця.
  • По-друге, такий радіус дозволяє розмістити інфраструктуру відразу для декількох кварталів.

Завдяки такому підходу можна більш грамотно планувати житлові райони – відповідно до трьох рівнів доступності. У межах п’ятихвилинної прогулянки потрібно розмістити критично важливі об’єкти на кшталт магазинів і громадських місць. За 15 хвилин пішки людина повинна дістатися до аптек, лікарень і шкіл, а за стільки ж часу на велосипеді – уже до великих культурних, медичних і розважальних закладів.

комплекс BOSTON Creative House

15-хвилинні міста економлять час і підвищують рівень щастя

Підхід 15-хвилинного міста вирішить відразу кілька важливих проблем, упевнені його прихильники.

  1. По-перше, скоротить кількість часу в дорозі, зокрема в заторах. Наприклад, упродовж 2018 року американці в середньому витрачали на дорогу до офісу й назад приблизно 54 хвилини – рекорд за весь час. Водночас у заторах люди даремно проводять приблизно 54 години на рік, а через такі затримки американська економіка щорічно втрачає понад $160 млрд.
  2. По-друге, відмова від машин допоможе зменшити обсяги шкідливих викидів. Наземний транспорт генерує 15% вуглекислого газу від загальної кількості, і особисті автомобілі тут – одне з головних його джерел. Наприклад, у Копенгагені понад половина жителів дістаються на роботу на велосипеді – перехід на екологічний транспорт дозволив місту знизити обсяги викидів майже на 50% за останні 15 років.
  3. Нарешті, 15-хвилинне місто поліпшує відносини із сусідами та загалом допомагає соціалізуватися. Локальні місця для розваг і відпочинку, а також публічні простори стимулюватимуть нові зв’язки. Мета – забезпечити соціальну близькість, яка не тільки знижує відчуття самотності, а й покращує когнітивні навички та підвищує загальний рівень щастя.

Усі ці переваги будуть особливо актуальні в «посткоронавірусному» світі.Ми зможемо уникнути зайвих контактів під час поїздок у громадському транспорті й отримаємо більше комфорту, працюючи дистанційно. А належність до певної спільноти зробить людей більш стійкими до нових емоційних потрясінь, упевнені психологи.

15-хвилинний Київ

Париж очолює глобальну трансформацію у 15-хвилинне місто. За останні кілька років тут заборонили особливо шкідливий транспорт, зробили набережні Сени велопішохідними, а також створили десятки невеликих зелених просторів по всьому місту. Але це тільки початок. Щороку місцева влада виділятиме по 1 млрд євро на реконструкцію вулиць, скверів і парків.

Схожі ініціативи запускають у Мадриді, Мілані, Оттаві та Сіетлі. У Мельбурні концепцію 15-хвилинного міста зробили основною для відновлення й подальшого розвитку після пандемії. Тепер тут зроблять іще більший акцент на піші маршрути, велотранспорт і зелені території.

Скоро переваги концепції можна буде випробувати і в Києві – на Почайні. У 2021 році тут почали будувати великий парк, який пролягатиме вздовж однойменної річки між проспектом Степана Бандери та вулицею Електриків. У парку створять велопішохідні маршрути, а також облаштують набережну в затоці Вовковатій – вона повинна стати важливим громадським простором району.

Першим комплексом з апартаментами у цій локації стане BOSTON Creative HouseДві будівлі об’єднає чотириповерховий стилобат (Нижня частина будівлі, яка є значно ширшою від основної будівлі і слугує її опорою. – Прим. ред.), де розмістять офіси й коворкінг, ресторани і кафе, а також дитячий садок. Водночас великих супермаркетів і молів тут не буде – тільки спеціалізовані магазини.

комплекс BOSTON Creative House

Територія навколо BOSTON Creative House із зонами для відпочинку буде відкритою для всіх громадян. А внутрішній двір – доступний тільки для жителів комплексу. Тут облаштують зелені території, побудують бігові та велодоріжки, а також баскетбольний майданчик і скейт-парк. Водночас для автомобілів в’їзд обмежать, для них створять підземний паркінг та окрему наземну стоянку.

Загалом комплекс стане гарним прикладом концепції 15-хвилинного міста: за п’ять-десять хвилин жителі зможуть дійти до магазинів, кафе, а також відвести дитину в садок і прийти до офісу. Стільки ж часу знадобиться, щоб вийти у двір на пробіжку або пікнік. А за десять хвилин на велосипеді можна буде доїхати до нового парку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу