«Для мене приватизація — це не прибуток, а пошуки нового інвестора», — глава Фонду держмайна

Поділитися:

Програма приватизації держмайна, яку реалізує Фонд державного майна України (ФДМ), з початку 2020 року принесла більше ніж 4,5 млрд грн за результатами 2000 аукціонів. При цьому приватизація дозволяє залучити інвестиції, створювати нові робочі місця і забезпечує розвиток підприємств. Про це розповів глава ФДМ Дмитро Сенниченко.

«На Форумі «Україна 30» були представники Офісу президента, Кабміну, Верховної Ради. Всі вони дали чіткий сигнал – приватизація повинна відбутися! Тобто, позиція всіх гілок влади залишилася незмінною і консолідованої – приватизація потрібна, і вона відбудеться. Олігархи не повинні впливати на цей процес», — розповів Сенниченко.

В Україні близько 3600 держпідприємств. Частина з них взагалі не функціонує, приносить не тільки дохід, а навпаки – завдає державі збитків. Це мільярди гривень податків. Держава більше не в змозі витримувати фінансове навантаження за збиткові підприємства.

«А ось приватний бізнес, інвестори зацікавлені в придбанні таких активів. Тому що приватний бізнес більш мобільний, він оперативно реагує на ринкову кон’юнктуру, впроваджує інновації, здатний забезпечити необхідні інвестиції, щоб ці підприємства стали конкурентними та приносили прибуток. Приватизація – це не тільки кошти до держбюджету. Це і нові робочі місця, і податки, і база для оподаткування, нове життя підприємств і комплексний розвиток територій», — заявив Сенниченко.

Запуск великої приватизації забезпечить надходження 12 млрд грн до держбюджету у 2021 році.

У 2021 на аукціони великої приватизації будуть виставлені ОГХК, завод «Більшовик», «Президент готель». Стартова ціна ОГХК становить 3,7 млрд грн.

Дмитро Сенниченко, глава Фонду держмайна України, розповів про те, як буде відбуватися «Велика приватизація» і на що звертатимуть увагу в першу чергу:

«Мета у всіх країнах ставиться різна. Я вважаю, що головна мета — не отримати прибуток в бюджет, а вдихнути нове життя в підприємства. Скажемо чесно, не завжди держава може займатися цим, а господаря знайти треба. Другий момент — обійти корупцію, прибрати її. Зменшити роль держави в економіці — один з принципів».

Державних підприємств, за словами експерта, має бути небагато. Це, зазвичай, підприємства, які несуть соціальну роль.

Пошук власника — важливе питання. На жаль, в українців слово «приватизація» не асоціюється ні з чим хорошим, добрим, теплим. Згадуючи 90-ті роки, можна відразу ж сказати: ті ваучери, які намагалися дати громадянам, стали просто папірцями. Наступна приватизація — так звана олігархічна, вона проходила на початку 2000-х років.

«Зараз — новий закон і приватизації, нові механізми, аудитори, банкіри. Тільки після аудиту виставляється ціна за підприємство. І якщо підприємець заплатить реальну ринкову ціну за об’єкт, він не буде його банкрутити або робити щось інше, а буде зацікавлений у розвитку», — говорить Дмитро Сенниченко.

Більше цікавого про те, як буде проходити приватизація, про нові тенденції в цьому важливому питанні, про роль держави та бізнесу Дмитро Сенниченко розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу