«Від цін на землю будуть залежати і податки в бюджет» – народний депутат

Поділитися:

Верховна Рада на цьому пленарному тижні може відхилити постанови щодо скасування закону №2195 про продаж землі через прозорі аукціони.

«На цьому тижні ми розблокуємо закон про прозорі земельні аукціони («Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (який є важливим в завершенні земельної реформи. З 1 липня українці зможуть користуватися цією реформою. Я думаю, що ми за короткий термін покажемо ефективні результати», – відзначили у фракції «Слуга Народу».

Крім того, на цьому пленарному тижні парламент розгляне законопроекти про податкову амністію та амністії капіталів, про адміністративні послуги, а також проект закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення.

Верховна Рада прийняла закон №2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони» 18 травня 2021 року. Водночас в Раді зареєстровано сім постанов про його скасування. У зв’язку з цим голова ВР Дмитро Разумков не може підписати закон і передати його на підпис Президенту України Володимиру Зеленському.

Подробиці теми розповіла народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики Олена Мошенець в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Спеціаліст прокоментувала швидкий старт нового ринку землі в Україні й питання того, чи всі закони прийняли парламентарії напередодні цієї події.

«Нумо почнімо з того, що зробити все і відразу – неможливо. Тому що ринок землі в тому вигляді, який є у нас зараз, формувався на території України фактично протягом останніх 29 років. Винятком можуть бути лише останні роки, коли при владі перебували нові обличчя і стали щось міняти в цьому питанні. Що вже було зроблено? По-перше, був прийнятий головний законопроект, який вже з 1 липня дає можливість протягом наступних 3 років купувати та продавати землю фізичним особам, які є українцями. Таким чином люди отримали можливість самостійно розпоряджатися власною землею. Вже через три роки, з 2024 року – це зможуть робити і юридичні особи. А після проведення референдуму, ми визначимо, чи згоден український народ дати таку можливість іноземцям», – розповіла фахівець.

При цьому експерт доповнила, що для правильної роботи нової реформи народні депутати також повинні розробити та проголосувати за додаткові законопроекти, які допоможуть функціонувати новому ринку землі.

«Це головний закон. Але для того, щоб він нормально працював, нам звичайно потрібно було прийняти ще серію законопроектів. Серед останніх законів, які обговорювалися і досить довго розглядалися через безліч правок, є два законопроекти. Перший дає можливість купувати та продавати землю через онлайн аукціони. І тут доречно говорити про прозорість і чесність, які передбачає така можливість. Українцям буде зрозуміло, хто і за скільки купує землю. Другий законопроект дає можливість розпоряджатися власною землею громадам. Тобто місцеві територіальні громади зможуть розпоряджатися землею і самостійно змінювати її цільове спрямування», – сказала вона.

Також Мошенець розповіла, якого саме економічного ефекту варто чекати від таких змін.

«По-перше, кожен українець зможе відчути себе власником своєї землі. Це означає, що земля буде використовуватися більш ефективно, починаючи зі здачі паїв в оренду, за яку раніше українці отримували копійки. Якщо раніше, максимум, на який могли розраховувати українці – це 10 тисяч гривень, в той час, як великі агрохолдинги заробляли на цій землі чималий прибуток. Тепер же вартість землі значно виросте. А від ціни землі залежать і податки, які в кінцевому підсумку отримає держава. Зрозуміло, що в перші дні реформи ніхто не отримає мільйони чи мільярди в бюджет, але вже упродовж декількох років цифри будуть сильно змінюватися у бік збільшення», – резюмувала експерт.

Нагадаємо, що вже з 1 липня українці зможуть купувати землю сільськогосподарського призначення. Відомо, що мінімум обмежений двома гектарами, при цьому деякі категорії громадян України отримають землю безкоштовно.

Ті ж, хто буде купувати, повинні будуть заплатити мінімум 1,5-2 тисячі доларів за один гектар.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу