“У рамках деолігархізації будуть суттєво розширені повноваження АМКУ” – експерт

Поділитися:

Останнім часом дуже активно обговорюється законопроєкт про статус олігархів. Його ще немає, але його вже активно обговорюють. Зокрема розробку законопроєкту прокоментував глава Офісу президента Андрій Ярмак. За його словами, потрібно систематизувати на рівні закону всю роботу держави, яка спрямована на перетворення олігархів на звичайних великих бізнесменів.

Яким чином це можна реалізувати в ефірі телеканалу “Перший Діловий” з’ясовували з членом Парламентської асамблеї НАТО Людмилою Буймістер.

Зокрема, прокоментувала інструменти та умови, за якими визначатимуть приналежність до статусу олігарха.

“Насправді, у нас всі ці правила виписані у законодавстві. Зокрема, в антимонопольному законодавстві, яке на сьогодні трішки застаріле (з 1996 року не змінювалося). Там немає найсучасніших інструментів боротьби зі зловживаннями з боку монополістів. Або інструментів для розслідування картельних змов. Це дуже обмежений інструментарій, який є в Антимонопольного. Але саме для цього ми розробили разом з Антимонопольним комітетом реформу, яка покликана розширити суттєве повноваження Антимонопольного комітету. І надати їм можливості ефективно розслідувати всі порушення. Це – перше. По-друге – що таке деолігархізація? Деолігархізація – це коли люди мають вплив на політиків чи на чиновників – перестануть мати вплив, і будуть жити за зрозумілими, єдиними для усіх правилами. До цього ми прагнемо. Для цього не потрібно якось окремо виокремлювати в якийсь статус – завтра може з’явитися ще якийсь один олігарх. Може з’явитися ще якись великий бізнес. Тут не можна говорити про ступінь концентрації. Тут треба говорити: ми вміємо ловити корупціонерів, на які можуть впливати якісь бізнес-структури? Неважливо – наскільки вони великі. Неважливо, з якої вони країни. Тому що я можу навести дуже багато прикладів, коли російські, наприклад, бізнес-структури так само намагаються впливати на наших політиків. Особливо – в питаннях акцизів, різних податків і так далі. З іншого боку, ми повинні навчитися ловити і карати корупціонерів. І третє – давайте встановимо правила гри. Але, щоб їх усі дотримувались”, – зазначила Людмила Буймістер.

Також експерт розповіла, хто має слідкувати за виконанням умов саме на ринках – особливо, там, де присутні монополісти чи олігархи. А це – енергетична сфера, залізниця, медіа-ринок, зв’язок, промисловість. Там мають бути сильні регулятори, наголосила вона.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу