«Навіть в разі скасування ПСО в Україні не буде ринку газу», – експерт

Поділитися:

Спеціальні зобов’язання на ринку електроенергії припиняють працювати з 1 травня, проте Кабінет міністрів України вирішив продовжити дію особливих умов для населення.

Відомо, що поки мова йде про продовження терміну дії ПСО на один місяць, «щоб отримати відстрочку для вироблення зваженого рішення». Однак, швидше за все зобов’язання продовжать не менш ніж на 2 місяці. У підсумку українці отримають незмінні тарифи на електроенергію на підставі ПСО.

Крім того, аналогічна ситуація спостерігається з ПСО на газ для теплокомуненерго, його також ще не продовжили. Але найімовірніше, їх також продовжать, адже без цього тарифи будуть бити по кишенях споживачів, особливо в опалювальний сезон.

Слід зазначити, що експерти однією з можливих змін ПСО називають продаж генерації електроенергії населенню, минаючи ДП Гарантований покупець, який наразі купує ресурс у НАЕК Енергоатом і ПрАТ “Укгідроенерго” і продає його постачальникам універсальних послуг для постачання побутовим споживачам.

Подробиці теми розповів енергетичний експерт Олег Попенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Це було комплексне рішення, оскільки скасування ПСО фактично призведе до того, що більшість теплокомуненерго просто не зможуть купувати газ безпосередньо через комерційних постачальників. Яку проблему вирішило ПСО? В першу чергу те, що газ, згідно ПСО, відпускався НАК «Нафтогазом» України без передоплати. А пункт з приводу того, що газ повинен був йти за ціною нижче ринкової – абсолютно не виконувався, хоча сам «Нафтогаз» отримував за це гроші. 26 млрд в 2020 році компанія отримала якраз у якості компенсації за різницю у вартості ПСО. Але за фактом НАК «Нафтогаз» продавав теплокомуненерго газ на 20% дорожче ринкової вартості. Тому продовження на місяць ПСО не вирішує цю проблему. І велика частина експертів говорять, що в разі скасування ПСО – це призведе не до зупинки цієї схеми, а до дуже критичних проблем щодо теплокомуненерго», – сказав фахівець.

За словами фахівця, проблема збитковості теплокомуненерго полягає далеко не в ПСО.

«Я не вірю в те, що саме ПСО є причиною збитків серед теплокомуненерго. В першу чергу тут потрібно звинувачувати конкретно НАК «Нафтогаз» України, який продає їм газ за занадто завищеною ціною. А якщо ми візьмемо собівартість газу українського видобутку – це 2,60 грн за тисячу кубометрів, то пропонують його без ПСО по 9,20 грн. Тобто майже в чотири рази дорожче. Ось у чому криється корінь проблем всієї системи теплокомуненерго», – назвав експерт головну причину ситуації.

Також він заявив, що держава в цілому повинно організувати відповідну підтримку теплокомуненерго. Наприклад, давати пільгові кредити для закупівлі газу.

«По-друге, тут грає роль відсутність самої програми з підтримки теплокомуненерго. Адже вони в першу чергу повинні мати свої кредитні програми. Наприклад, ми пропонуємо іпотеку по 3,5,7% для населення, хоча я в принципі не бачу з цим проблем, а теплокомуненерго не можуть взяти пільговий кредит для того, щоб влітку купити дешевший газ, а потім за рахунок цієї різниці провести модернізацію своїх мереж і обладнання», – вважає фахівець.

При цьому Попенко вказав на те, що навіть в разі скасування ПСО, ринку газу в Україні не буде.

«Ринку газу у нас наразі немає. І навіть у разі скасування ПСО, його б не було. Ну який може бути ринок газу якщо у нас 70% газу українського видобутку в цілому не реалізовуються на біржі. Де цей газ знаходиться? Його контролює НАК «Нафтогаз» України та компанія Дмитра Фірташа. І зовсім нещодавно у нас був прийнятий меморандум в рамках якого «Нафтогаз» тихо списав борги на 20 млрд грн, тоді як збитки за 2020 рік склали 19 млрд грн. Також вони домовилися, що компанії Фірташа будуть на постійній основі отримувати газ з боку «Нафтогазу». І все, приблизно 70% ринку і навіть більше знаходяться в руках монополіста», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що за підсумками січня-квітня поточного року Україна знизила експорт електроенергії в 2,6 раза або ж в кількісному співвідношенні на 1 млрд 506 400 000 кВт-год. Про це свідчать дані НЕК «Укренерго».

Вказується, що такі дані були представлені в аналогії з 2020 роком. У цей період постачання з «енергоострова Бурштинської ТЕС», які зазвичай йдуть в напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії, впали в 2,6 раза – до 679 млн кВт-год.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу