Кабмін виділив гроші на підключення сіл до інтернету

Поділитися:

На засіданні Кабінету міністрів України в середу було прийнято рішення про порядок використання субвенцій територіальним громадам на підключення до оптичного інтернету установ соціальної інфраструктури в селах.

Відомо, що на підключення населених пунктів до інтернету уряд має намір виділити 500 млн гривень.

“Зараз відбувається попередній збір заявок на отримання цього фінансування, він триває до кінця цього тижня. На сьогодні отримано понад 750 заявок, за якими понад 4,5 тисячі сіл претендують на підключення до інтернету”, – повідомив заступник міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

Слід зазначити, що Міністерство цифрової трансформації вже розробило 600 заявок і перевірило їх на предмет дотримання правил, які прописані в порядку надання субвенції. Однак деякі сільські чиновники знову подають заявки на підключення, за умови того, що село вже має доступ до всесвітньої павутини.

Хоча, в рамках фінансування, вже підключені села можна подавати, але першочерговим завданням є ті населені пункти, де інтернету немає. Тому комісії з Мінцифри перевіряють фізичну наявність або відсутність оптичних мереж.

Крім того, проблемою є і завищення сум фінансування. Це різниця між фактичними запитами операторів для підключення сіл і сумами, які подають безпосереднього голови громад.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України нарешті визначив порядок надання інтернет-субвенцій місцевим бюджетам. Відповідне рішення український уряд ухвалив в рамках свого останнього засідання від 28 квітня.

Раніше повідомлялося, що Міністерство цифрової трансформації планує запускати такі сервіси, які прозвучать в світі. Як розповів глава відомства Михайло Федоров в інтерв’ю ЗМІ, електронні сервіси не просто зручністю для українців, а також формують бренд України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу