«Я вірю в перерозподіл впливу олігархів, але не в деолігархізацію» – політолог

Поділитися:

61% українців не вірять, що після введення санкцій РНБО проти окремих політиків і бізнесменів в країні стартувала деолігархізація.

Про ідею Зеленського розробити законопроект щодо олігархів, прес-служба глави держави повідомила за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) 15 квітня.

“Вважаю, що сьогодні це один із пріоритетів – розробити фундаментальний законопроект про статус олігархів – що буде з такими людьми, які будуть вводитися санкції, як олігархи будуть перетворюватися в бізнесменів”, – анонсував Зеленський.

За його словами, “впливу олігархів на Україну, на вибір України, на економіку України, на закони, на Верховну Раду допускати більше не можна.

Ідея президента Володимира Зеленського про розробку так званого законопроекту “про статус олігархів” передбачає не просто впровадження певних обмежень. Це повинна бути систематизація на рівні закону роботи держави, яка спрямована на перетворення олігархів в великих бізнесменів – запевняють в Офісі Президента.

Свою думку з цього приводу озвучила Олександра Решмеділова, політолог.

«Для початку, реальна ситуація з бюджетом є не надто райдужною. Не так давно з’явилася публікація Ігоря Уманського, в якій він стверджує, що уряд заліз на єдиний казначейський рахунок, взяв гроші, якими розпоряджається не тільки Кабмін, але і частина місцевих бюджетів. Тут намагаються перекрити дірки, як можуть.

З іншого боку, зовнішніх запозичень зараз немає. Розмови йдуть, але конкретики, чи отримає Україна транші, які закладені в бюджет, немає. Я думаю, що питання коригування бюджету буде підійматися не тільки щоквартально, а навіть частіше », – говорить експерт.

Олександра Решмеділова зазначає, що в бюджет потрібно закладати більш реалістичні показники. Тим більше, що економічні виклики під час пандемії, постійно знаходяться в динаміці.

«Ті ініціативи, які повинні з’явитися в травні – це корективи до Податкового кодексу. Я думаю, що більшість пересічних українців навряд чи помітить це. Як би не хотіла частина влади показати своє бажання боротися з олігархами, насправді треба ще знайти голоси і побачити фінальний текст законопроекту.

Я не вірю в якийсь «антиахметовськими хрестовий похід», оскільки і чинний президент, і його попередники були у взаємодії з великим бізнесом. Адже фінансування різних ініціатив і наповнення бюджету могло відбуватися за допомогою олігархів України. Я більше вірю в певний перерозподіл сил олігархів. Тому пан Ахметов збільшує свої статки і свій вплив в Україні », – заявляє фахівець.

Олександра Решмеділова говорить про те, що у всіх українських олігархів досить дотаційний бізнес, який має велику кількість різних державних преференцій. Можна зупинитися на тому, як великий бізнес знаходить собі можливості додаткових компенсаторних механізмів, – це ПДВ, фіктивний ПДВ, зниження податкового навантаження тощо.

«Влада повинна подумати над тим, як створювати умови для бізнесу. Питання не в збільшенні податкового навантаження, а в тому, щоб бізнес був зацікавлений працювати, міг наповнювати бюджет », – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу