Знижену ставку ПДВ для аграріїв можуть скасувати

Поділитися:

Федерація роботодавців України та низка асоціацій переробників сільськогосподарської продукції і переробних підприємств спільно виступають проти ставки ПДВ у 14% на окремі види с/г продукції. Із закликом скасувати відповідну норму Податкового Кодексу вони звернулися до очільника профільного парламентського комітету Данила Гетманцева.

Вони заявляють, що застосування пониженої ставки ПДВ підтвердило побоювання роботодавців щодо наслідків таких змін, серед них – спотворення конкурентного середовища (йдеться про переробників, які оперують власною сировиною та тими, хто переробляє куповану сировину). Також повідомляється про суттєві втрати переважної більшості переробників с/г продукції (переробники м’ясної галузі, молочної та борошномельної, а також цукрової та солодової). Тоді як окремі вертикально інтегровані структури залишаються у виграші.

Також повідомляється, що нововведення суперечить положенням Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Йдеться про статтю 98 Директиви Ради 2006/112/ЄС щодо спільної системи ПДВ для уникнення структурної неврівноваженості у Співтоваристві і викривлення конкуренції за деякими напрямками діяльності, через застосування країнами-членами різних стандартних ставок відповідного податку, передбачена мінімальна стандартна ставка у 15% із можливістю її перегляду.

Нагадаємо, закон, що передбачає зниження рівня ПДВ з 20% до 14% для аграріїв запрацював з березня. Ставка ПДВ поширюється, зокрема, на зернові, сою, ріпак та соняшник, а також інші олійні культури.

Також ми писали, що аграрії торік одержали більше половини «дешевих кредитів «5-7-9%».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу