«Якщо будемо сподіватися, що рента від залізної руди поповнить бюджет — ми ніколи не побудуємо розвинену країну», — економіст

Поділитися:

Видобуток залізної руди — один з найприбутковіших бізнесів в Україні. А ще він привабливий низькими ставками ренти на користування корисними копалинами. У 2019 всі гірничо-збагачувальні комбінати отримали 40 млрд грн чистого прибутку, сплативши при цьому 3,3 млрд грн ренти, або 8% від сукупного чистого доходу.

Верховна Рада найближчим часом може збільшити ставки ренти з видобутку залізної руди – одного з головних експортних товарів України.

У парламенті вже пишуть відповідний законопроект — цю інформацію підтвердив глава профільного парламентського комітету Данило Гетманцев.

У проекті хочуть не просто збільшити ренту, але й повністю змінити базу оподаткування.

Податок в 5% планують стягувати з ринкової ціни руди (на Platts China). Зараз ренту вважають від ціни собівартості руди (ставка — 11-12%).

З одного боку, цінник на руду зараз рекордний (168 доларів за тонну проти 88 доларів в березні минулого року), що дозволяє експортерам отримувати надприбутки та пробуджує у влади бажання їх вилучати.

З іншого — металурги скаржаться, що вже друге за період карантину підвищення ренти (у 2020 році ставки підняли на 50%) не кращим чином позначиться на галузі та на експорті.

Володимир Власюк, кандидат економічних наук, говорить так:

«Минулого року до 80% доходів до бюджету дала саме рента за руду. Хоча часто у нас дають загальні цифри, а розбивки за видами руди немає».

Рентні платежі, на думку економіста, не можуть бути основним джерелом доходу в бюджет. Це повинні бути суми, які можна вкладати в модернізацію. А в іншому випадку, розраховуючи тільки на рентні платежі, Україна ніколи не побудує потужну галузь. Важливо модернізувати цей сектор, вкладати.

«На цю мить ніяких зобов’язань у видобувачів перед державою немає. Іншими словами, ті, хто видобувають руду, не зобов’язані вкладати в модернізацію. Однак в кар’єрах все одно постійно вкладають. Ось, наприклад, техніка — вона дорога. І вона ламається, виходить з ладу. Інвестиційних процесів в цій сфері завжди інтенсивний», — каже Володимир Власюк.

Дуже багато питань, за словами експерта, виникає в процесі «доведення руди до розуму». Мало добути руду, адже в Україні в ній всього 35% заліза, а щоб продати її, має бути 55-60%. Є також і інші проблеми.

Розвивати видобувну галузь складно. Дуже багато цікавого про це Володимир Власюк розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу