Іран заявив про збагачення урану

Поділитися:

Заступник міністра закордонних справ країни Саїд Аббас Арагчі заявив, що Іран почне збагачення урану до 60%.

Так, свою заяву дипломат зробив у Відні, де проходять переговори по відновленню Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) з врегулювання іранської ядерної програми.

Відомо, що укладений в 2015 році «шісткою» (Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, США, Франція) та Іраном Спільний всеосяжний план дій, який передбачає зняття санкцій в обмін на обмеження ядерної програми Ірану як гарант неотримання Тегераном ядерної зброї, що не проіснував і трьох років. У травні 2018 року США оголосили про односторонній вихід з нього і відновленні жорстких санкцій проти Тегерана.

Іран в 2019 році – рівно через рік після виходу США з угоди – заявив про поетапне скорочення своїх зобов’язань в рамках угоди, відмовившись від обмежень в ядерних дослідженнях, центрифугах, рівні збагачення урану.

Крім того, в кінці 2020 року в Ірані прийняли закон «Стратегічна міра щодо скасування санкцій», що передбачає активізацію ядерної діяльності з метою домогтися скасування санкцій проти країни. Відповідно до закону іранські ядерники вже довели збагачення урану до рівня 20%, а також обмежили з 23 лютого інспекційні можливості МАГАТЕ. Закон передбачає залучення потужніших центрифуг.

Нагадаємо, що в Державному департаменті Сполучених Штатів Америки заявили про те, що країна готова дещо полегшити санкції проти Ірану. Про це повідомляє глава прес-служби відомства Нед Прайс.

Раніше повідомлялося, що в Ірані зафіксована аварія на заводі зі збагачення урану. Саме підприємство розташоване в пустелі, в провінції Іспахан. За попередніми даними аварія пов’язана з електричними мережами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу