У Верховному суді пояснили, що таке фіктивна угода

Поділитися:

31 березня Верховний суд України відмовився задовольняти позов позивачки, яка вимагала визнати договір купівлі-продажу квартири фіктивним і недійсним, оскільки він був укладений, за її словами, всупереч її волі.

Місцевий суд, з рішенням якого погодився апеляційний суд, задовольнив позов, оскільки оспорюваний договір укладено без реєстрації права власності та без передачі майна покупцеві.

Однак Верховний Суд скасував попередні рішення і відмовив в задоволенні позову.

Верховний Суд постановив, що для визнання угоди фіктивною необхідно встановити наявність умислу всіх сторін угоди. Судам необхідно враховувати, що саме по собі невиконання угоди сторонами не означає, що укладена угода є фіктивною. Якщо сторонами що немає скоєно будь-яких дій на виконання такого правочину, суд приймає рішення про визнання угоди недійсною без застосування будь-яких наслідків. У разі якщо на виконання угоди було передано майно, такий правочин не може бути кваліфікована як фіктивна.

Основними ознаками фіктивного правочину є:

  • введення в оману (до або в момент укладання угоди) третьої особи щодо фактичних обставин угоди або дійсних намірів учасників;
  • свідомий намір невиконання зобов’язань договору;
  • приховування справжніх намірів учасників угоди.

Нагадаємо, що в Господарському суді Дніпропетровської області взяли до розгляду позов від компанії «Нафтогаз». Йдеться про те, щоб визнати банкрутом компанію «Оператор газорозподільних систем« Дніпропетровськгаз ».

Раніше повідомлялося, що Голосіївський районний суд міста Києва задовольнив клопотання з боку Київської міської прокуратури у справі кримінального провадження стосовно банку «Аркада». На даний момент на його головний офіс наклали арешт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу