Українцям загрожують штрафи за порушення мовного закону

Поділитися:

Закон про мову зразка 2019 року служив політичній меті Петра Порошенка на виборах президента. Однак було б правильно, якби Конституційний суд роз’яснив, наскільки норми цього закону відповідають Конституції країни. Такі тези для ЗМІ були підготовлені всередині фракції правлячої партії «Слуга народу».

У партії радять підкреслювати, що для «слуг» немає сумніву в тому, що державною мовою в Україні має бути виключно українська мова. Але потрібно встановити межі державного регулювання. Депутатам нагадали, що з 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів у сфері послуг буде українська мова, а за порушення норм мовного закону почнуть штрафувати – від 5 тисяч 100 до 6 тисяч 800 гривень. Тільки на прохання клієнта його можна обслуговувати на інших мовах.

Депутатам керівної партії також радять, як відповідати на запитання, чи підтримують вони ідею скасування штрафів: говорити про це зараз – рано, а визначитися краще після рішення комітету. Водночас у фракції вважають, що після вступу в силу цих норм може початися сумнівне використання закону в нечесній боротьбі проти конкурентів.

«Українська мова потребує не так штрафів, як підтримки в створенні якісного культурного і медійного продукту українською мовою. Після зміни влади у 2019 році ми робимо дуже багато в цьому напрямку. Це і спеціальні кроки для підтримки креативних індустрій, зменшення ПДВ для сфери культури, розвиток інституту культурних грантів, збільшення бюджетних витрат на сферу культури. Нам нецікаво займатися просто агітацією, як нашим опонентам, ми робимо реальні кроки для підтримки сфери культури», – порадили депутатам інформувати ЗМІ в такому ключі.

Нагадаємо, в листопаді Конституційний суд готувався розглянути мовний закон.

Також раніше ми написали про те, що практично 10% українських випускників шкіл не знають української мови та історію України. Такими є результати ЗНО з цих предметів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу