«Спочатку було задумано, що з «зеленими» енергетиками розраховуватися не будуть» – експерт

Поділитися:

Протягом останніх кількох місяців триває криза на ринку відновлюваної енергетики. Незважаючи на досягнення між державою і частиною «зелених інвесторів» певного компромісу в формі меморандуму, який був підписаний ще в червні 2020 року, ажіотаж триває. Зокрема, борг відповідного ДП «Гарантований покупець» перед «зеленими» залишається, а відповідний закон буде розглядати Конституційний суд України.

Ряд інвесторів в сектор поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) вже прийняли внутрішні рішення йти в міжнародний арбітраж у разі визнання Конституційним судом України за поданням народних депутатів неконституційними «зелених» тарифів.

Профільні ВДЕ-асоціації подали прохання до Конституційного суду про притягнення їх до розгляду справи за зверненням в КС 47 депутатів про визнання неконституційними положень законів про альтернативні джерела енергії та про ринок електроенергії, вважаючи, що його об’єктивний розгляд неможливо без урахування позиції цілої галузі.

Своє бачення ситуації виразив Святослав Павлюк, енергетичний експерт.

“Я вважаю, що все, що відбувається тому, що так і було задумано заздалегідь. Якщо на сьогоднішній день у нас загальні борги перед ГарПоком складають 34 млрд гривень, це означає, що хтось отримав електроенергії на 34 млрд гривень та за неї не заплатив.

Основними бенефіціарами цієї дотаційної схеми є населення, яке отримує електроенергію за найнижчою ціною, та “зелений тариф” для виробників ВДЕ. За даними ГарПока фактично оплачено 45%  всієї електроенергії, згенерованої в системі, але її вартість є значно вищою.

Покриття за “зеленим тарифом” оплачено за серпень, вересень, жовтень – у 100% об’ємі. Але ті моменти, коли станції генерували найбільше (з квітня по липень) там покриття на 3-5%. Там величезні провали та заборгованості. Фактично на цей час перед “зеленими” держава завинила на 21,8 млрд гривень.

Ті позови, ті 200 млн, по яким винесені судові рішення, – це менше ніж 1% у кількості загальної заборгованості. Тому, це є певний індикатор того, що інвестори у ВДЕ йдуть в суд, тому що втратили якісь сподівання, що свої гроші отримають назад мирним шляхом” – говорить експерт.

На думку Святослава Павлюка, донором у цій ситуації завжди виступає “Енергоатом”, який продавав за дуже низьким тарифом електроенергію. А також, “Укренерго”, котре фактично має доходи з системи передачі електроенергії. Тому виходить ситуація, що нема з чого покривати ці борги.

“Якщо накопичення заборгованості не зупинилося, воно далі наростає, а ми намагаємося поточні збитки  покрити коштом, кредиту, який бере країна. То це шлях в нікуди, тому що збитки й далі будуть збільшуватися, ми знову будемо брати кредит, у якого немає джерела покриття. Ми просто нарощуємо цей борг” – зазначає фахівець.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу