Кабмін дозволив розробляти Юзівське родовище

Поділитися:

Розробляти Юзівське родовище дозволив Нафтогазу Кабінет міністрів. Рішення було прийнято на засіданні 16 грудня. Про це повідомили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Йдеться, про покупку 99,5% у “Надр України” і ще 1% у її дочірньої компанії “Укрнаукагеоцентр”. За які “Нафтогаз” повинен розрахуватися після отримання необхідного дозволу від АМКУ протягом 15 днів з моменту отримання 100-відсоткової частки підприємства.

Так, в уряді заявили, що велике і перспективне родовище простоює, а держава втрачає можливості для отримання прибутку і збільшення видобутку газу. При тому, що Юзівська площа має територію в 8000 квадратних кілометрів в межах Донецької та Харківської областей.

При цьому, “Надра України” оцінюють її потенціал в більш ніж 3 трильйони кубічних метрів умовного палива і річний видобуток прогнозується на рівні 10-20 мільярдів кубічних метрів.

Однак, Антимонопольний комітет звинувачує “Нафтогаз” у монополізації ринку. Ці закиди регулятора були пов’язані з новиною про покупку компанією частини видобувної компанії “Надра Юзівська”.

Слід зазначити, що в антимонопольному комітеті називають це не злиттям, а вертикальною інтеграцією. Адже після операції у Нафтогазу буде понад 50% голосів в управлінні компанії.
В результаті Нафтогаз посилить позиції на ринку, коштом збільшення обсягів власного видобутку природного газу і нафти. А це, своєю чергою, призведе до обмеження конкуренції у галузі, кажуть в АМКУ.

Нагадаємо, що в Міністерстві енергетики оприлюднили попередні висновки щодо збитків НАК «Нафтогаз України», які досягають мільярдів гривень. Станом на зараз зрозуміло, що так звана програма 20/20 провалилася. Йдеться про те, що збільшення видобутку не відбулося, зате компанія має величезні збитки.

Раніше повідомлялося, що 15 грудня, АМКУ (Антимонопольний комітет України) оштрафував за порушення антимонопольних законів акціонерне товариство «ДТЕК Західенерго» на 176 мільйонів гривень і акціонерне товариство «Д.Трейдінг» на 99,2 мільйона гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу