«Перевірки бізнесу активно проводилися навіть під час мораторію», – експерт

Поділитися:

Мораторій на планові перевірки скасували. Із закону №1071 було вилучено відповідну норму. Раніше законодавство забороняло проводити перевірки під час карантину державним органам контролю і нагляду у сфері господарської діяльності.

Тобто з 10 грудня (з дня набрання чинності Законом №1071) ця заборона буде скасована. Тому вітчизняному бізнесу вже слід очікувати приходу інспекторів з різних органів державного нагляду з плановими перевірками.

Як пояснюють в Кабміні, така ініціатива узгоджена з урядом. Положення про продовження мораторію можна знайти у федеральному законі «Про держконтроль».

Які наслідки скасування мораторію може створити для бізнесу? Адже в умовах карантину та обіцяного локдауна підприємцям, отже, живеться важко.

Подробиці теми розповіли перший Віцепрезидент Асоціації платників податків України Юрій Атаманюк і український журналіст Олександр Крамаренко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами Атаманюка, на цей час позиція СБУ та інших правоохоронних органів України стосовно даної ситуації викликає багато запитань.

«Правоохоронні органи перевіряють бізнес виключно в рамках кримінального процесуального кодексу, а його дія і раніше ніякими мораторіями не зупинялася. А ось що стосується податкових перевірок, у випадках, де немає кримінального аспекту, владі звичайно ж потрібно продовжувати мораторій. Тому що це хоч якимось чином може підтримати бізнес в цей важкий час. Однак за моєю інформацією, нині вже повним ходом перевіряють наявність касових апаратів і вже активно йдуть позапланові перевірки, попри мораторій», – сказав експерт.

Він назвав це саботажем чинних піль стосовно бізнесу, який навіть не дивлячись на дію мораторію, активно продовжувався. І тут ключове питання полягає в тому, чи буде хтось відповідати за такі порушення та відверте перевищення посадових повноважень?

«У нас зруйновані будь-які управлінські структури, тому покарань чекати не доводиться. Ми вже звикли до того, що сказані команди нагорі з боку того ж Кабінету міністрів – не виконується і саботується заходами. У нас говорить влада про те, що вона перерахувала гроші на лікарів, а самі лікарі цих грошей не бачать. І так у нас у всіх напрямках. Тому порушено структурування і керованість державою в цілому. На сьогодні у нас кожен чиновник сам собі керівник», – вважає фахівець.

Олександр Крамаренко доповнив, що перевірки бізнесу дійсно здійснювалися і раніше, навіть під час дії мораторію.

«Для цього були цілком законні підстави. Річ у тому, що цей мораторій діяв досить хитрим способом. Зокрема, заборона стосувалася здійснення лише планових перевірок, але мова не йшла про заборону позапланових ревізій. Тобто будь-який корумпований податківець міг в будь-який час за допомогою своїх «помічників» ініціювати перевірку по їх скарзі та отримати з бізнесу стільки, скільки йому потрібно. Тому реального мораторію в країні не було», – сказав він.

Також експерт зазначив, що в Україні мораторій на перевірки бізнесу була ініційований відразу двома законами. Нині мораторій скасовано лише по одному з них.

«Зараз залишився виключно мораторій за другим законом і там справа стосується вже виключно планових податкових перевірок. А все інше, як було, так і залишається», – вказав Крамаренко.

Нагадаємо, що в Національному банку України відкликали ліцензії, якими раніше регламентувалися фінансових послуг Україн послуги населенню.

Всі заяви від фінкомпаній були подані за власним бажанням. Про це повідомили в пресслужбі національного регулятора.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу