Кран-заробітчанин «Захарій» повертається в Україну

Поділитися:

Річковий несамохідний плавучий кран «Захарій», який встиг стати легендою, повертається зі Стамбула в Україну. Він буде використовуватися при будівництві мостових переходів через Дніпро в Запоріжжі.

Про це повідомляє «Перший Діловий телеканал».

На будівництві мостових переходів у Запоріжжі через Дніпро і Старий Дніпро буде задіяний плавучий кран LK-600, відомий також як «Захарій». Даний плавкран є найбільшим в Європі в класі компактних річкових кранів з низькою осадкою – його довжина становить 148 метрів.

В «Укравтодорі» відзначили, що LK-600 будуть використовувати для транспортування секцій моста від складальної майданчики в районі Кривий бухти. Довжина маршруту по Дніпру – 6 км. Всього планується перевезти 6 секцій загальною масою 4334 т. Крім того, плавкран буде задіяний під час монтажу секцій прогонової будови №10 (вантового моста).

Кран був побудований на київському суднобудівному заводі «Ленінська кузня» (тепер «Кузня на Рибальському»). Максимальна висота підйому становить 75 м, вантажопідйомність після модернізації – 800 т, вага судна – близько 3000 т. Машину побудували в 2009 році
Раніше «Захарій» працював на будівництві Подільсько-Воскресенського мостового переходу в Києві, де йому відводилася ключова роль в монтажі арки моста. Однак у листопаді 2011 року кран впав. Після цього він був відправлений на ремонт на Миколаївський суднобудівний завод «Океан», який був завершений до весни 2014 року.

Кран «Захарій» став знаменитим не тільки своїм падінням, а й тим, що після модернізації його … вкрали. У 2014 році представники якоїсь комерційної компанії самовільно відбуксирували з території заводу «Океан» кран «Захарій».

Представники фірми проникли на територію заводу, обрубали швартувальні троси і відбуксирували кран в інше місце. Керівництво заводу після того, що сталося звернулося в тоді ще міліцію, де за даним фактом відкрили кримінальне провадження за статтею 356 Кримінального кодексу України (Самоправство). Співробітники МВС почали розслідування інциденту, що стався.

Але повернути таку велику крадіжку ніхто не зміг. Кран благополучно відправили до Туреччини, де його помітив політолог Петро Охотін.

Нагадаємо, в Держагентстві «Укравтодор» повідомили, що за 2020 рік побудували 3900 км доріг. Наразі настала фінальна фаза робіт, причому дороги будували рівномірно по всіх областях країни. Йдеться про президентську програму «Велике будівництво».

Також, за шість з половиною останніх місяців робочі місця на будівництві доріг отримали 21 тисяча 256 осіб.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу