Накопичувальні пенсії можуть додати клопоту роботодавцям

Поділитися:

Збільшити соціальні відрахування на 37% збирається українська влада. Так, уряд планує запровадити накопичувальну систему пенсій, і пропонує, щоб за накопичення пенсій відповідав роботодавець. Відомо, що запуск системи запланований на початок 2021 року.

Слід зазначити, що підприємствам хочуть збільшити ЄСВ на 15% для списку №1 і на 7% для списку №2. Однак роботодавці вважають таке навантаження занадто великий, і можливо їм доведеться скорочувати штат, і першими постраждають саме пільгові категорії.

«Виходить, що крім 22% єдиного соціального внеску потрібно буде платити ще до 15%. Тобто в цілому – до 37%. Це надмірне навантаження на фонд заробітної плати, яка може спровокувати скорочення штату та звільнення людей. Максимум, на що згодні роботодавці, – це плюс 10% до ЄСВ для списку №1 і 5% – для списку №2 », – кажуть експерти.

Крім цього, в наступному місяці профільний парламентський комітет запланував винести на розгляд інший законопроект щодо пенсій – №2683 «Про обов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення», який буде стосуватися вже всіх інших категорій українців. Працівникам доведеться відкладати з кожної зарплати не менше 3% на спеціальні пенсійні рахунки, якщо його приймуть у Верховній Раді.

При цьому, фахівці впевнені, що механізм до кінця не розроблений. Наприклад, не ясно як накопичення будуть захищені від інфляції або де саме зберігати відрахування, адже в банківській системі не продумані такі види накопичень.

Нагадаємо, що українські експерти вважають, що якби накопичувальну систему пенсій запустили в 2007 році, то вже зараз пенсії в Україні без всякого ручного режиму були б на 20% більше, бо накопичувальна система вже давала цей ефект.

Раніше повідомлялося, що згідно з даними Інституту демографії та соціальних досліджень, щоб отримувати пенсію 20 років, потрібно відкладати в два рази довше. Тільки в такому випадку пенсіонери зможуть розраховувати на другу виплату в розмірі 800 гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу