«Покупці птахофабрики Бахматюка просто відтягують час, щоб зберегти підприємство», — експерт

Поділитися:

Торги з продажу заарештованої Державною виконавчою службою птахофабрики площею 126 6 тис. кв. м на Броварському проспекті в Києві та майнового комплексу в с. Пухівка Київської області скасовано через відмову переможців аукціонів від сплати заявлених коштів. Згідно з даними в системі сетах, рішення про визнання торгів такими, що було прийнято 16 листопада, передає Finbalance.

Як повідомлялося, 15 жовтня держпідприємство сетах на електронному майданчику OpenMarket продало заарештований майновий комплекс ТОВ «Птахофабрика Київська» за 690 млн грн і майновий комплекс в с. Пухівка Київської області за 300 млн грн.

За обома лотами на аукціонах зареєструвалося і оплатило гарантійні внески по 4 учасники. Зростання ціни в ході аукціону по першому лоту склало 447% (563,99 млн грн), а за другим — 5 935% (295,03 млн грн).

Сама птахофабрика належала раніше олігархові Олегу Бахматюку. Той не втомлюється роздавати інтерв’ю в ЗМІ та нарікати на те, що він втратив 30% свого бізнесу через переслідування колишнього глави Офісу Президента Андрія Богдана.

Олександр Палій, журналіст і політичний експерт, каже про ситуацію так:

«Люди нібито купили, а потім втратили заставні кошти. Звичайно ж, що просто втрачати кошти ніхто не хотів. Тож це була мета зберегти підприємство формально до наступного аукціону, але коли він буде, невідомо».

На думку експерта, можливо це було зроблено для збереження активів Бахматюка. Але точно сказати не можна.

Зараз в Україні працює достатньо звична схема. Фактично, Бахматюк не відкрив Америку, майже всі українські олігархи вдаються до таких рішень.

«Назви компаній, які купили птахофабрики, ні про що не кажуть мені. Кажуть, що компанії пов”язані з Бахматюком. Я не знаю, сказати не можу. Але це привід заробити грошей комусь. Я вважаю, що це відтягування справи. Його відмінність від багатьох олігархів в тому, що він не має власного ЗМІ, то ж не може впливати на суспільство», — каже експерт.

На думку Олександра Палія, достатньо красномовно вся ця ситуація показує, навіщо олігархи купляють медіа, політичні фракції тощо. Це все не має жодного відношення до нормального бізнесу.

Дуже багато є моментів, які вказують на ознаки процесу – це і швидкість торгів, і заява боржника до суду, і розміри внесків на аукціоні. Експерт каже, що були спроби повернути собі гроші.

Існує багато припущень щодо планів Бахматюка в Україні, але чи вони справдяться, невідомо. Працюють старі схеми, олігарх пропонує свої якісь кроки – все це зі сфери торгівлі.

Багато цікавого стосовно корупційних справ та положення Бахматюка в Україні Олександр Палій розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу