«В нашій країні немає політичної волі на боротьбу зі скрутками ПДВ», – експерт

Поділитися:

Скручування ПДВ відновилося у повному обсязі. Але механізми податківців чомусь не працюють. Що робити та хто винен?

Якщо подивитися на скрутку спрощено, можна побачити злочинну діяльність бізнесу. Наразі в Україні більшість бізнесменів намагаються ухилятися від оподаткування, а скручування ПДВ надає їм цей шанс.

По-перше, це злочинна діяльність, що має на меті отримання додаткового прибутку. А по-друге, це вже така собі національна традиція. Найбільше заробляють на цих оборутках ті, хто грає по-крупному. Саме вони купують ПДВ через використання скруток, використовуючи при цьому різноманітні контрабандні схеми.

Найпростіший приклад скрутки ПДВ: підприємство «А» перепродує підприємству «Б», обов’язково створюючи під час цього ланцюг уявних господарських операцій, свій податковий кредит, надлишок якого сформувався внаслідок реалізації продукції підприємства «А» за готівку. Підприємство «А», як і підприємство «Б», є умовно «білими» структури.

Натомість підприємство «Б» абсолютно навмисно, тобто з метою недоплати ПДВ до бюджету, робить цю операцію. Іншими словами, саме підприємство «Б» є частиною схеми ухилення від сплати ПДВ. Більш того, без його активної участі схема скручування не тільки не була б можлива, вона не мала б сенсу.

Свою думку з цього приводу скруток ПДВ та інших дотичних до цього питань висловлять два експерти, що завітали до студії «Першого Ділового» – Ілля Несходовський,  економіст, та Олексій Плотников, доктор економічних наук та заслужений економіст.

Олексій Плотников каже, що інформація щодо крадіїв та крадіжок ПДВ була оприлюднена ще у квітні. Тоді ж всі чекали, що щось почне робитися. Було багато планів. Але прийшла пандемія, на яку можна списати багато чого… Наразі проблема залишається, немає політичного бажання в країні, немає людей, які готові займатися цим.

А Ілля Несходовський вважає, що боротьба зі скрутками є, до того ж вона ефективна. Збільшується ефективність адміністрування податка на додану вартість. Так, бізнесмени проти загальної фіскалізації, і це зрозуміло. Але є категорії, які не потребують фіскалізації, а у нас все тотально.

«Де покарані? Де ті, хто винен, де карні справи? Чому не видно тих, хто раніше займався скрутками, а зараз припинив?» — питає Олексій Плотников.

Натомість Ілля Несходовський каже, що на цей час вся робота зосереджена на тому, аби не допустити тих скруток.

«Так, кримінальні справи по скрутках повинні бути, я погоджуюсь. Але результати та статистика показують, що «білий» бізнес переважає», — каже Ілля Несходовський.

Багато чого станом на зараз проводиться автоматично завдяки цифровізації, тож гучних скандалів стає менше. Але роботи ще багато, тут погодилися обидва експерти.

Більше інформації стосовно боротьби зі скрутками та розкриття майданчиків, які дозволяють це робити, Ілля Несходовський та Олексій Плотников розповіли в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу