«Британія показала, що їй цікава Україна. Особливо в оборонній сфері »- дипломат

Поділитися:

У Лондоні Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон підписали Угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною і Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

Глава держави наголосив на винятковій важливості Угоди як нового інструмента для двосторонніх відносин, зокрема в контексті виходу Великобританії з Європейського Союзу.

Згідно з повідомленням, з огляду на відсутність між Україною і Великобританією базового договору про дружбу, співпрацю і партнерство, закріплення загальнополітичних принципів двостороннього співробітництва і партнерства в новій Угоді має важливе стратегічне і практичне значення.

Крім того, документ передбачає проведення щорічних засідань Діалогу стратегічного партнерства на високому офіційному або вищому урядовому рівні з усіх аспектів двостороннього співробітництва. Також передбачено проведення засідань Торгового комітету, який буде складатися з представників сторін.

Перемогою в Офісі Президента також представили надання Британією кредиту в розмірі 1,28 млрд. фунтів стерлінгів на виробництво бойових катерів в Україні. Але перемога чи це насправді?

Подробиці теми розповіла експерт з міжнародних питань і дипломат Юлія Осмоловська в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, Україна як партнер, зараз дуже важлива для Британії. Тому дану угоду двох держав варто розцінювати як раз таки в ключі безпосередньої зацікавленості останньої в дружньому партнерстві з Києвом.

«Це не перша угода, яка Британія підписала після того, як формально розлучилася з Європейським Союзом. Раніше країна вже уклала аналогічну угоду про вільну торгівлю з Японією. А домовленість з Україною можна назвати унікальною саме в тому відношенні, що сторони активно працюють в політично-стратегічній побудові відносин. Це говорить про те, що для Британії Україна є важливою з цілої низки причин», – сказала фахівець.

Також дипломат спростувала інформацію про те, що сторони занадто швидко прийшли до такої домовленості. Вона підкреслила, що країни до цього йшли не один місяць, і навіть не один рік.

«Це питання не стали розглядати ще з того моменту, як чинний президент України Володимир Зеленський став президентом. Насправді робота над угодою розпочалася ще у 2018 році. Тобто це сталося ще при колишньому президенті. Те, що ми отримали зараз – це результат роботи наших дипломатів протягом декількох років», – зазначила експерт.

Також вона повідомила про те, що країна вчасно змогла урвати своє місце під сонцем, уклавши цю угоду. Адже сама Британія зараз знаходиться в перехідному періоді в контексті свого виходу з ЄС, тому активно налагоджує нові зв’язки та потоки для співпраці з іншими державами.

Однак якщо заглиблюватися в цю угоду, чи передбачає вона радикальні зміни для самої України. Адже дана домовленість фактично доповнює чинну угоду між Україною та Європейським Союзом.

«Британія на відміну від ЄС є країною імпортером здебільшого продовольчих товарів. Тому якраз для неї ті квоти, які раніше вводив Європейський Союз для українських товарів, являли собою деякі перешкоди в розвитку економіки. Зараз Британія імпортує приблизно 50% від усіх продовольчої продукції, тому вона зацікавлена ​​в більшому доступі до українського ринку. У даній угоді потрібно дивитися конкретно на оновленні структури експортно-імпортних операцій. Якщо заглиблюватися в деталі, то це не той експорт, який міг би створити додану вартість в Україні», – сказала дипломат.

За словами Юлії Осмоловської, якщо говорити конкретно про експорт українських товарів до Британії, то ми в першу чергу говоримо про ті продовольчі товари, які або прив’язані до сировини, або до первинної обробки. Тобто мова йде далеко не про зерно, яке Британія успішно експортує з Єгипту.

«Чому ж Британія досі так активно не укладала подібні угоди з іншими державами? Тому що саме в узгодженні таких технологічних аспектів наразі найбільше запитань. Тому там вже мова про більш складні угоди, ніж з Україною. Говорити про серйозний стратегічний крок або історичну угоду тут не можна, тому що сторони не заклали будь-яких дієвих кроків в контексті розвитку української економіки. Тому говорити про революційність угоди з Україною поки що не доводиться», – сказала фахівець.

Також вона зазначила, що у сфері фінансових відносин Британія цією угодою сприяла не самій Україні, а власному бізнесу, створюючи додаткові гарантії інвесторам для того, щоб вони не боялися заходити на цей ринок.

Дипломат доповнила, що найбільше на цей час Британія зацікавлена ​​в оборонній сфері держави.

«Тут якраз і можна говорити про деякий прорив для України. Тому що сторони домовилися про значне збільшення об’єктів закупівель летальної зброї у Британії. Раніше в ЄС існувала певна директива, яка накладала обмеження на торгівлю зброєю для країн, які перебувають у нестабільній військової ситуації», – резюмувала експерт, вказуючи, що своїм виходом з ЄС Британія фактично розв’язала собі руки в торгівлі військовою технікою з України.

Нагадаємо, що Україна побудує дві сучасні військові бази – на березі Азовському і Чорному морі. Допомога нашій країні буде надавати Великобританія. Для спільної роботи був укладений меморандум, в якому обидві сторони прописали всі умови співпраці.

Україна візьме до уваги багатий британський досвід і на виході отримає два нових військово-морських об’єкта європейського рівня. Спочатку всі переваги були описані українському президенту.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу