Білоруські НПЗ страйкують: в Україні можлива криза палива

Поділитися:

Страйки в Білорусі можуть прямо вдарити по ринку нафтопродуктів та палива на полях України, адже на поточний момент частка білоруського ресурсу перевищує позначку в 30%. Про це повідомляють українські експерти та ЗМІ.

Повідомляється, що після відмови від широкого імпорту російського палива після початку війни на Донбасі, Україна збільшила свій імпорт нафтопродуктів з Білорусі і зараз знаходиться в критичному стані через масові страйки НПЗ на полях сусідньої держави.

Відзначимо, що зараз активно висловлюють свою громадянську позицію робочі нафтопереробного заводу “Нафтан”, які також, як і інші громадяни, ратують за відставку чинного президента країни Олександра Лукашенка.

Також своє бажання підтримати страйк вже висловили працівники другого найбільшого нафтопереробного заводу Білорусі – Мозирського НПЗ.

На даний момент українські експерти кажуть про очевидні ризики в цій ситуації для України, адже в разі поглиблення кризи і більш явних економічних хвилювань в Білорусі, економіка України також може постраждати.

Іншими словами, на даний момент українська держава вкрай залежна від експорту нафтопродуктів з боку Білорусі.

“Особливо критичними для України є поставки дизельного палива. Це – наймасовіший ресурс, який ми завозимо“, – прокоментував ситуацію директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн.

Нагадаємо, що український баланс ринку бензину в I півріччі 2020 р виріс на 13%, до 1,05 млн т. Це зростання був повністю забезпечений збільшенням виробництва заводом «Укртатнафта» з 362 до 491 тис. Т відповідно в першому півріччях 2019 і 2020 років.

Проте, на даний момент в продажах українських АЗС 40% дизельного палива вироблено на полях країни-агресора Росії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу