Фермерам ЄС не вистачає фосфору

Поділитися:

Дефіцит доступного фосфору в ґрунтах наростає, і в подальшому гострота дефіциту доступного фосфору в ґрунтах буде наростати. Тому аграрії країни ЄС вже сьогодні діють на випередження і формують значні валові запаси сполук фосфору в орному шарі своїх орних земель.

Про це розповів Олександр Іващенко, академік НААН.

Так, в більшості країн ЄС присутність сполук доступного фосфору на полях часто становить від 30 до 45 мг / 100 г грунту і більше (зафосфачение грунту).

В Україні до такої турботи про родючість земель невідомо коли прийдуть, зауважив науковець. В українських чорноземів показник присутності сполук доступного фосфору 20 мг / 100 г грунту зустрічається не часто.

«Навіть при повній відсутності внесення фосфорних добрив грунту в країнах ЄС здатні забезпечити формування високих врожаїв сільськогосподарських культур протягом 40-50 років, – зазначив академік. – Що зможуть формувати наші виснажені ґрунти за такий період часу – прогнозувати важко ».

Фосфорні добрива – мінеральні добрива, солі кальцію і амонію фосфорної кислоти. До них відносяться суперфосфат, амофос, кісткове борошно та ін. Фосфор відіграє важливу роль в житті плодових і ягідних культур. Він входить до складу складних білків, що беруть участь в процесі ділення клітинного ядра і в утворенні нових органів рослини, в дозріванні плодів і ягід, сприяє накопиченню крохмалю, цукру, жиру. Фосфор значно підвищує посухо- та морозостійкість рослин. Він відіграє велику роль в прискоренні дозрівання плодів.

Раніше ми інформували, що Україна відмовилася вводити квоти на імпортні міндобрива, в тому числі і на фосфатні.

 

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу