Нацбанк регулюватиме роботу ломбардів і колекторів

Поділитися:

З 1 липня Нацбанк почне наводити порядок на ринку небанківських фінансових компаній. Згідно з новим законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій з державного регулювання фінансових послуг”, регулятор займеться кредитними спілками, колекторськими компаніями, страховими компаніями та ломбардами.

Даний закон вже отримав назву «Закон про спліт», так як цим законом з Нацкомісії фінпослуг зняли її повноваження і перерозподілили між Нацкомісією з цінних паперів – тепер це відомство займається ринком цінних паперів і недержавними пенсійними фондами, а ось ринок небанківських фінансових установ дістався Нацбанку.

Передбачається, що даний закон, який був прийнятий одним з перших, впорядкує ринок небанківських фінансових послуг і зробить його більш європейським. Тим часом в НБУ вже анонсують зміни в діяльності недержавних фінустанов.

Так, наприклад, кредитним спілкам Нацбанк пропонує розширити перелік своїх послуг – міняти валюту, приймати платежі, оформляти страхові поліси. Для захисту споживачів, регулятор вже розробив закон “Про кредитні спілки”, яким буде регламентувати правила роботи і основні вимога до статутного капіталу. Іншими словами, Нацбанк виставить до кредитних спілок такі ж вимоги, як і до банків.

Зараз Нацбанк працює над законодавчими актами, щоб регулювати діяльність страхових компаній. Головною проблемою таких регулятор вважає непрозорість і недобросовісну конкуренцію. Як розповіли в НБУ, вони мають намір підвищити капіталізацію таких компаній, зобов’язати їх складати план розвитку і розкривати інфорамцію про власників. Передбачено і нагляд за справедливим ставленням до страховиків. При порушенні правил, регулятор буде видаляти компанію з ринку.

Що стосується ломбардів, то за новими правилами вони будуть змушені здешевити свої кредити, оскільки вартість середнього кредиту в ломбарді зараз перевищує 200% річних. Також регулятор передбачив відсутність штрафних санкцій, які перевищують вартість кредиту.

Серйозні зміни чекають колекторські та факторингові компанії. Нацбанк має намір розвивати факторинг, як важливий сегмент ринку, але разом з тим поставить такі компанії в етичні рамки і змусить отримувати ліцензії на свою діяльність.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу