«При стабілізації ситуації всі гравці ринку починають добудовувати розпочаті ТРЦ» — експерт

Поділитися:

За минулий рік в Україні було відкрито не так багато торгових центрів, з них два великі — це довгобуди ТРЦ Respublika Park Віталія Хомутинника у Києві та ТРЦ Nikolsky Анатолія Шкрібляка у Харкові. Обидва почали будуватися далекого 2012-го, але з різних причин реалізація проектів зупинялася на кілька років.

У поточному році обіцяють відкрити 18 ТРЦ, у тому числі: сім ТРЦ у Києві, три ТРЦ в Одесі та Одеській області, три — у Хмельницькому та Хмельницькій області, а також по одному у Харкові, Івано-Франківську, Тернополі, Ужгороді та Житомирі. На 2021 рік було анонсовано відкриття 17 ТРЦ в Україні, але запрацювали лише три — ТРЦ Respublika Park та Хіт Mall у Києві та Nikolsky у Харкові.

Подробиці теми розповів провідний експерт Colliers International Ігор Заболоцький в ефірі телеканалу «‎Перший Діловий»‎.

«Треба розуміти, що в Києві, як і загалом в Україні, дуже багато об’єктів будувались не рік і не два. Якщо ми подивимось на цикл будівництва кожного з проектів, то він складає приблизно 5 років. З урахуванням того, що на кожну світову кризу припадає ще певна дестабілізація в Україні, то майже кожних років 5 в Україні щось відбувається. І це, безумовно, впливає на термін виходу нових об’єктів. Тобто в складні часи будівництво призупиняється, коли ситуація стабілізується — одночасно всі гравці починають добудовувати свої об’єкти», — зазначив експерт.

За словами експерта, попри велику кількість об’єктів, які було введено в експлуатацію за останні кілька років, показник торговельної насиченості Києва наразі все ще відстає від європейський країн.

«Якщо б ТЦ будувались без зупинки, то вони б виходили на ринок більш поступово. А якщо порівняти торговельну насиченість Києва з європейськими столицями, то досі показник Києва є меншим. Навіть з урахуванням великої кількості об’єктів, які були введені в експлуатацію за останні роки»,— додав фахівець.

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив перелік об’єктів, які цього року увійдуть до державної програми «Велике будівництво».

Раніше у Державній службі статистики повідомили про падіння обсягів будівництва. Зокрема, показник у листопаді скоротився на 2,7% проти аналогічного місяця 2020 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу