У НБУ розповіли, чому падає гривня

Поділитися:

Заступник голови Національного банку України пояснив, які фактори мають найбільший вплив на ослаблення гривні. На його думку, українська національна валюта падає із чотирьох основних причин.

Першою він назвав психологічний фактор, викликаний реакцією учасників ринку на геополітичні події навколо країни.

Друга причина полягає у посиленні попиту на іноземну валюту. Нерезиденти з початку року продали облігації на суму, що перевищує 5 мільярдів гривень, а покупка іноземної валюти сягнула 264 мільйонів доларів. Відповідно, така ситуація і призвела до наслідків на внутрішньому валютному ринку.

Третій фактор впливу, на думку заступника голови НБУ, – це активні витрати з держбюджету у грудні 2021 року, що відбувається щороку.

І четвертою причиною ослаблення гривні фахівець називає – традиційне зниження продажу валюти підприємствами агропромислового комплексу у січні.

Проте, відомо, що інша провідна галузь – гірничо-металургійна – залишається, як і раніше, на високому рівні за обсягами продажу валюти. Понад те, ознак до зменшення немає.

У той же час чиновник запевняє, що турбуватися поки нема про що, оскільки макроекономічна основа ринку України та стійкість до шоків, як і раніше, надійні. Він також звернув увагу на досить значний резерв валют в Україні. За його словами, станом на 18 січня Національний банк зумів продати 581 мільйон доларів, а готівковий резерв зараз становить 30 мільярдів доларів.

Раніше ми писали, як зміцнилася гривня за 2021 рік.

Також ми повідомляли, що Нацбанк намагається утримати курс гривні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу