УЗ закупила газ за ціною, дорожчою за ринкову

Поділитися:

Угоди про поставку газу на 1 мільярд 330 мільйонів гривень уклала філія Укрзалізниці – «Центр забезпечення виробництва». Підрядниками виступили «Газова компанія «Інвестсервіс» та «Газенерго-трейд». Про це повідомляє телеканал «Перший Діловий».

Компанії мали поставити по 2,5 млн кубометрів газу з 23 по 31 грудня, та по 6 млн кубометрів ще у січні позаторік. При цьому нові договори довелося укладати, бо наприкінці минулого року фірми відмовилися виконувати поставки за попередніми умовами. Вимагали – підвищення вартості закупівлі. Мовляв, 22 грудня розрахункова вартість природного газу на європейських хабах до кордону України складала в середньому 73,58 грн за куб.

Однак, за даними зарубіжних агентств, ціна газу у Європі почала падати саме 22 грудня. І вже наступного дня вона знизилася у півтора раза, і в останній тиждень грудня становила близько 45 тис. грн з урахуванням доставки до кордону України та ПДВ. Однак Укрзалізниця не знизила ціни до такого рівня.
Відповідно до грудневих поставок блакитне паливо компанії мали продавати по 65,97 грн за куб, а 30-31 грудня – по 62,34 грн. Всього за грудневими угодам було законтрактовано газу на 330 млн грн.

На січень ціна у контрактах визначена 65,94 грн за куб. Чи відбувається за ними поставка газу взагалі – наразі невідомо.

Прикметно й те, що Укрзалізниця прагнула закупити газ у Нафтогазу, однак філії «ЦЗВ» було відмовлено в переході, оскільки така критична ситуація в держперевізнику не підпадає під дію Закону України «Про ринок природного газу» в частині переходу споживача природного газу до Постачальника останньої надії.

Раніше ми повідомляли, що пасажирські вагони «‎Укрзалізниці» зношені більше ніж 92%.

В «‎Укртрансбезпеки»‎ повідомили, що 17 січня 2022 року може набути чинності наказ про позбавлення АТ «Укрзалізниця» ліцензії на перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів залізничним транспортом.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу