У НБУ пояснили повільне зростання ВВП

Поділитися:

Представники Національного банку розповіли, які причини перешкоджатимуть зростанню валового внутрішнього продукту України, а які сприятимуть у четвертому кварталі.

Нагадаємо, що прогноз ВВП на період третього кварталу виявився недостовірним практично у півтора рази. За даними регулятора, він мав скласти 4%, проте за фактом ми маємо 2,7%.

У той же час, якщо порівнювати з попереднім 2020 роком, то в третьому кварталі 2021 року він зріс на 2,7%, а до показника другого кварталу зафіксовано зростання ВВП на 1,5%.

У Нацбанку зазначають, що фактичні показники не збігаються з тими, що прогнозувалися в Інфляційному звіті за жовтень, у якому було зазначено, що зростання реального ВВП передбачається на рівні 4% у річному вимірі.

Лише на 2,7% у третьому кварталі 2021 року вдалося відновити економіку країни завдяки активним діям інвесторів, які змогли забезпечити валове накопичення основного капіталу за період з липня по вересень на 14,5%, а також позитивну динаміку продемонстрував споживчий попит, що залишався на сталому рівні.

З іншого боку, перешкоджав відновленню негативний внесок чистого експорту.

За даними НБУ, зростання споживчих настроїв у третьому кварталі насамперед пов’язане зі збільшенням заробітних плат, підвищенням пенсійних виплат, зростанням кількості та сум переказів, які здійснюють трудові мігранти на батьківщину. В результаті кінцеві споживчі витрати домогосподарств за період з липня по вересень 2021 року зросли на 9%.

Проте споживання сектора загальнодержавного управління через нерівномірне та стримане фінансування частини бюджетних видатків у зазначений період скоротилося на 1%.

Підбиваючи підсумки, у Нацбанку зазначили, що у четвертому кварталі продовжиться тенденція зростання ВВП за рахунок сталого споживчого попиту, а також позитивно вплине на високу в нинішньому році врожайність технічних та пізніх зернових культур.

Стримуючим фактором у відновленні економіки України в НБУ називають високі ціни на енергоносії, зростання витрат на виробництво, а також знижений транзит газу через ГТС України.

Нагадаємо, уряд прагне наступних 10 років фактично подвоїти ВВП України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу