«ВІМ допомагає об’єднати всіх учасників будівельного процесу» — експерт

Поділитися:

Законопроект №6383 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технології) на всіх етапах життєвого циклу об’єктів та науково-технічного супроводу об’єктів, удосконалення процедури обстеження об’єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку» було схвалено на засіданні Кабміну та внесено до ВР.

У пояснювальній записці до проекту закону йдеться, що він потрібен задля загальної цифровізації процесів будівництва.

Будівельне інформаційне моделювання мовою законопроекту — це «використання загального цифрового представлення інформації щодо об’єкта (як відповідних наборів даних) задля забезпечення процесів його життєвого циклу».

Порядок розробки проектної документації на будівництво з використанням BIM-технології належить розробити Міністерству розвитку громад та територій.

Згідно із законопроектом (він набуде чинності з 1 січня 2023 року, а частково — ще пізніше), через шість років використання BIM-технології при проектуванні буде обов’язковим при будівництві середнього та значного класів відповідальності (СС та СС№), які зводяться за державні та муніципальні гроші чи під держгарантії.

Також обов’язковим у разі стане проведення розрахунку вартості життєвого циклу об’єкта.

Як раніше пояснювали в Мінрегіоні, BIM-технології давно застосовуються у будівництві та містобудуванні в західних країнах для збору та комплексної обробки всієї архітектурно-конструкторської, технологічної, економічної та іншої інформації про об’єкт.

Подробиці теми розповів експерт у сфері будівництва проекту другої черги проекту «Єдина інформаційна система України у сфері будівництва» Олександр Терещенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«ВІМ допоможе автоматизувати та об’єднати всіх учасників будівельного процесу над створенням цифрової копії майбутнього об’єкту. Використання на всьому житловому циклі дозволить мінімізувати помилки в реалізації, переробці цих питань і прийняття своєчасного рішення всіма учасниками проекту», — зазначив експерт.

За словами експерта, після запровадження ВІМ буде можливість додатково завантажити цифрову модель, а не лише проектну документацію.

«Наразі в нас в електронну систему будівництва завантажується проектна документація в цифровому вигляді, підписується цифровим підписом відповідальними особами та подається на експертизу. Після запровадження ВІМ буде можливість додатково завантажити цифрову модель», — додав експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу