«Закон щодо страховиків: НБУ наділили дуже великою владою для регулювання ринку» – експерт

Поділитися:

Закон «Про страхування» зазнав змін. Головно – вони стосуються ліцензування страхових компаній та розширення повноважень Національного банку щодо регулювання їхньої діяльності.

Про нові правила для страховиків та їхніх клієнтів, які запровадили законодавці, йшлося в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з адвокатом Олексієм Гнатенком.

«Закон є дуже актуальним. Закон є назрівшим доволі давно, тому що ті умови ринку, які були в нас до цього, вони є трошки застарілими і не відповідають сучасним вимогам світового цивілізованого ринку страхування. Якщо говорити принципово, то мабуть, це те, що основні повноваження Національного банку України, які він буде виконувати як реулятор на ринку страхування – не будуть притаманними як для органу, який здійснює політику, пов’язану зі стабілізації грошової одиниці – гривні. Тобто Національний банк України буде наділений невластивими для нього повноваженнями. Що буде змінено? Перше – це ліцензійні умови. Будуть поділені на класи види страхувань, а не так, як раніше це було. По-друге, будуть внесені зміни стосовно не просто бенефіціарів, а власників страхових компаній, які будуть на ринку», – зазначив він.

Експерт зауважив, що стосовно структури власності та корпоративного управління страховиків: це будуть одні зі змін, які стосуються безпосередньо покращень.

«Повертаючись до головної проблеми цього закону, який уже прийнятий, і про цю проблему неодноразово говорили – це питання того, хто є регулятором. Тому що досвід міжнародних країн, він, скажімо так, суперечливий. І не зовсім такий, як зараз передбачається новим законом, який у нас буде. Прозора структура власності і управління страховиком є необхідною умовою, в першу чергу, для ринку, і для якості послуг, які отримує страхувальник. Особисто я не думаю, що це нововведення може якимось чином позначитися на тому, що хтось зі страховиків може піти з ринку», – додав експерт.

Він уточнив, якими невластивими функціями наділили Національний банк.

«Якраз НБУ в цій ситуації буде і формувати ці критерії і їх перевіряти. Але підемо далі. Штрафні санкції за порушення правил страхування і діяльності на ринку так само буде накладати Нацбанк. НБУ наділений такими повноваженнями, які дають йому дуже велику владу для регуляювання цього ринку», – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу