Стало відомо, як зростатимуть тарифи з Нового року

Поділитися:

В Україні у 2022 році очікується чергове здорожчання комунальних послуг. Як саме підвищаться тарифи розповіли в Союзі споживачів комунальних послуг.

Там прогнозують, що деякі послуги подорожчають на 70%. Зокрема, електроенергія додасть у вартості для побутових споживачів – 20-45%, для бізнесу – 50-70%. Тариф на опалення та гарячу воду у залежності від регіону підвищиться на 50-70%. Ціна на водопостачання і каналізацію зросте на 20-30%. Блакитне паливо для споживачів – подорожчає на 15-20% (майже 9 гривень за кубометр), для теплокомуненерго – на 30-50% (8,5 грн за куб.м.), тариф розподілу і доставки газу може зрости на 40-60% (4-5 гривень). Найменше подорожчає квартплата – на близько 10%, без врахування капітальних ремонтів.

Експерти нагадують, що рішення про зростання вартості послуг теплопостачання вже ухвалене, однак ще не набуло чинності.

За їхніми словами, через масштабний перерахунок тарифів комунпослуг громадянам ще більше буде потрібна державна допомога. Коштів на субсидії знадобиться більше, ніж виділяють зараз. Проте, очевидно, що держава на тлі епідемічної ситуації та енергетичної кризи не зможе забезпечити субсидією всіх, хто цього потребує. Відтак, цілком ймовірне зростання боргів за комунальні послуги у побутових споживачів.

Для бізнесу і багатьох підприємств, які й так страждають через періодичні локдауни, зростання тарифів стане черговим ударом, наголошують експерти.

Раніше ми повідомляли, що у бізнес-омбудсмена фіксують зростання скарг від підприємців.

Також ми писали, що облгази ініціювали підвищення тарифів на доставку газу в 2-4 рази.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу