«Загальна енергосистема з ЄС зробить Україну інвестиційно привабливою» – експерт

Поділитися:

Керівництво ENTSO-E висловило підтримку Україні на шляху до синхронізації з європейською енергосистемою, повідомило Міністерство енергетики за підсумками робочої зустрічі в Брюсселі у вівторок міністра енергетики з генеральним секретарем ENTSO-E Сонею Твохіг і главою правління ENTSO-E Іоакимом Ванзетта.

Згідно з повідомленням, під час зустрічі сторони узгодили подальші кроки щодо підготовки до синхронізації.

«Технічна синхронізація енергосистем України і Європи – це головний етап інтеграції наших енергетичних ринків. Тому позитивна оцінка прогресу України дуже важлива на цьому етапі підготовки. Вдячний за підтримку нашим європейським партнерам», – повідомили в Міненерго.

Як повідомлялося, міністерство енергетики створило робочу групу із супроводу процесу інтеграції об’єднаної енергосистеми України (ОЕС) з об’єднанням енергосистем держав-членів Європейського Союзу ENTSO-E.

Раніше в «Укренерго» висловили впевненість, що синхронізація української енергосистеми з європейською неминуче відбудеться в 2023 році, як і планувалося раніше.

Протягом осінньо-зимового періоду 2021/2022 в рамках підготовки до синхронізації з європейською українська енергосистема готується до роботи кілька днів в ізольованому режимі, відключилися від енергосистеми РФ.

Про це говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з членом НКРЕКП Ольгою Бабій.

«Станом на сьогодні наша енергосистема технічно об’єднана з сусідніми енергосистемами. І я б хотіла уточнити поняття «від’єднання». Поняття «від’єднання» полягає в тому, що ми маємо більше не отримувати імпорту з країн – Білорусі та Росії. Це про що? Наша енергосистема має бути збалансована на стільки… ми маємо мати достатню кількість палива, вугілля, генеруючих потужностей «Енергоатому», достатню технічно налагоджену нашу гідроакумулюючу енергетику та нашу електроенергію, яка виробляється з сонця та вітру – має бути настільки збалансована і прогнозована, що ми зможемо самостійно працювати на джерелах виробітку», – наголосила експерт.

Також вона розповіла про переваги для України такого енергооб’єднання з ENTSO-E .

«Для нас є певний зиск у тому, що ми, об’єднавшись з енергосистемою ENTSO-E , стаємо енергетично збалансовані, інвестиційно привабливі. Тому що, коли інвестори європейські будуть обирати Україну як місце розміщення своїх виробничих потужностей – синхронізація з ENTSO-E буде додатковим підтвердженням, що Україна в контексті енергоресурсів повністю працює в стандартах Європейського Союзу», – додала Ольга Бабій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу