«Українській митниці потрібно прописати «митний безвіз» — експерт

Поділитися:

Україна очікує приєднання до Європейської конвенції про єдиний транзит вже у 2022 році або так званий «митний безвіз». Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання уряду.

Шмигаль заявив, що Україна має високий ступінь готовності приєднання до митної системи ЄС.

«Україна на національному рівні вже використовує нову транзитну систему NCTS. У перспективі приєднання до міжнародної системи дозволить обмінюватися митними даними в режимі реального часу і контролювати товари на кожному етапі перевезення. Це важливий крок у напрямку детінізації і боротьби зі зловживаннями на митниці», — зазначив Шмигаль.

Прем’єр-міністр підкреслив, що це ще один з «5 безвізів» — стратегічних напрямків Уряду в частині інтеграції в європейський простір. Він нагадав, що минулого тижня за підсумками 23-го саміту Україна-ЄС було підписано «авіаційний безвіз» (Угода про спільний авіаційний простір).

Наступними напрямками, за його словами, має стати приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E, підписання угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (АССА) та інтеграція до Єдиного цифровий ринок ЄС.

Подробиці теми розповів експерт з митних питань Валерій Губарєв в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Неможливо зробити такі потужні кроки за декілька дій і вже бути в системі NCTS в Європейському співтоваристві. Спочатку треба адаптувати цю систему безпосередньо в нашому митному просторі, тобто на українській митниці. Законодавець дав можливість сьогодні виконавцям, в тому числі і митній службі адаптувати ті питання, і ті напрацювання, які вже здійснено у Європейському співтоваристві», — розповів експерт.

За словами експерта з митних питань, наша держава повинна здійснити ряд кроків для того, аби Європейське співтовариство приєднало Україну до митної системи ЄС.

«Треба щоб і бізнес до цього був трохи звичний, щоб сама митниця навчилась як працювати в цій системі, і технічна адаптація. Потім відзвітувати Європейському співтовариству, що ми готові, аби там перевірили наскільки можливо нас підключити. Тобто перший крок законодавчо зроблено, зараз йде тестування системи, і третій крок — приєднання», — пояснив експерт з митних питань.

Раніше повідомлялося, що на думку експертів, асоціацію з ЄС необхідно переглядати, тому що змінилася геополітика у світі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу