«Рада зробила законопроект №5600 більш нейтральним, щоб було взагалі кому за нього голосувати», – нардеп

Поділитися:

На початку червня в Верховну Раду подали законопроект №5600 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Його ініціаторами виступили прем’єр-міністр Денис Шмигаль і голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Президент України Володимир Зеленський і чиновники відзначали, що одне з головних положень законопроекту – це підвищення ренти за видобуток залізної руди, яка останнім часом зростає в ціні. Саме в контексті залізної руди заговорили про вплив олігархів.

Однак, коли текст документа з’явився на сайті Ради, виявилося, що про олігархів в ньому не так багато.

Автори законопроекту вважають, що якщо прийняти №5600 – це принесе бюджету 50 млрд гривень на рік. Тільки частина можна отримати по підвищенню ренти на руду, проте більшу частину суми повинні покрити новим податків.

Подробиці про новий закон розповіли народні депутати Олег Дунда та Олег Гетьман в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді цей законопроект у своїй початковій редакції містив декілька десятків дійсно жахливих норм, які дійсно могли сильно негативно відобразиться на Україні. Але після активної роботи впродовж двох місяців, зараз там прописані цілком справедливі правила гри, які будуть залежати від світових цін. І ніхто з нас зараз точно не вгадає, чи буде це більше або ж менше навантаження на нашу країну. Коли ми писали цей закон, то за фактом намагалися встановити справедливі правила. Але коли вносилися правки, то на біржі були вкрай високі ціни. Тоді це все виглядало нормально. Зараз ситуація трохи змінилася, але все ще відповідає ринку. Якщо ж ціни ще сильніше опустяться, то звичайно доведеться переглядати закон. Ми подивимося на це через рік або два», – сказав Дунда.

Також, відповідно до закону, українські підприємства, які в процесі своєї діяльності викидають в повітря вуглекислий газ, тепер будуть зобов’язані платити податок на його викиди. Як заявив Олег Гетьман, законопроект дійсно трохи поліпшили. Але лише для того, щоб за нього було кому голосувати в Раді.

«Законопроект до 2 читання дійсно зробили більш нейтральним. Для того, щоб було кому за нього взагалі голосувати. Ось і вся історія. Тобто ситуація полягала лише в тому, щоб знайти додаткову підтримку для цієї ініціативи», – розповів він.

Тим часом чиновників КМДА підозрюють у привласненні 7,5 млн гривень. Про це повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора.

Про підозру повідомлено заступнику директора Департаменту охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) – начальнику управління лікувально-профілактичної роботи за фактом службової недбалості під час закупівлі ліків для лікування онкологічних хворих.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу