«Зростання боргів по кредитах вказує на зростаючу бідність українців» – експерт

Поділитися:

Борги українців зі швидких кредитах досягли майже 15 млрд грн. За перше півріччя 2021 року мікрофінансові організації видали понад 7 млн швидких кредитів на суму 31,6 млрд грн. Це на 43% більше, ніж в першому півріччі 2020 року. Тоді загальна сума позик склала 22 млрд.

Кількість виданих в Україні мікрокредитів зростає щорічно: 2019 го щомісяця в середньому видавалося 982,5 тис. Позик, минулого року – 1 млн. З початку 2 021-го оформлено 1,2 млн. Кредитів. Середня сума кредиту зросла на 9% – з 4059 до 4417 грн, за даними Опендатабот.

Продовжує збільшуватися загальна сума невиплачених боргів по мікрокредитів – з початку 2021 року зростання склало 6,5%. Українці повинні мікрофінансовим організаціям 14,9 млрд. Грн за простроченими кредитами. Минулого року борг становив 13,9 млрд.

Тим часом Національний банк України зареєстрував перші колекторські компанії.

Подробиці теми розповів заслужений юрист України Володимир Богатир в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На жаль такі тенденції неможливо пояснити збільшенням самого ринку фінансових послуг. Тут мова йде про невеликі запозичення, а тому цей фактор є досить чутливим і фактично вказує на те, що наша економіка розвивається не зовсім у правильному напрямку. Розподіл коштів між громадянами суспільства відбувається нерівномірно і велика частина суспільства не може задовольнити свої базові потреби. Тому українці починають брати додаткові кредити. Звичайно саме поняття споживчих кредитів у нас існує давно. Але коли ми говоримо про мікрофінансування, то звичайно ж така кількість українців, які потребують кредитів, говорить про те, що ринок став погано регулюватися. Зараз ті особистості, які отримують кредит, не перевіряються належним чином. Також багато організацій не мають ефективних механізмів для повернення грошей. Хоча це могло б відбуватись через суди. Це питання є комплексним. Ми знаємо, що діяльність чорних колекторів нібито обмежувалася, але де-факто вони ніколи не припиняли свою діяльність», – сказав експерт.

Експерт вважає, що регулюванням ринку повинен зайнятися Нацбанк. При цьому сам національний регулятор повинен вибрати таку політику, яка не зможе нашкодити чесним гравцям цього ринку.

«Мені відомо, що зараз НБУ намагається якось регулювати цю діяльність і збільшувати свої вимоги до страхового ринку, який здійснює мікрофінансування. В цілому питання такого державного регулювання – це питання тих ризиків, які має в собі цей ринок і тут потрібно діяти акуратно. За фактом цей ринок дійсно повинен існувати. Але тут Нацбанку варто скорегувати його діяльність так, щоб не нашкодити чесним гравцям цього ринку», – вважає він.

Нагадаємо, що в Україні з липня поточного року колектори почали працювати за новими правилами. В першу чергу, все колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги з врегулювання заборгованості, повинні були зареєструватися в Реєстрі Національного банку України. Тепер вони під пильною увагою Нацбанку.

Онлайн-реєстр будуть працювати у вільному цілодобовому доступі. Це дозволить кредитодавцю перевіряти інформацію, співпрацюючи тільки з зареєстрованими компаніями. А споживачі фінансових послуг зможуть також перевірити, чи офіційно зареєстрований колектор.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу