«Ринок віртуальних активів вже працює в Україні, але знаходиться в паралельній реальності», — радник глави Мінціфри

Поділитися:

Верховна Рада на засіданні 8 вересня підтримала в другому читанні законопроект №3637, який дозволить легалізувати віртуальні активи та бізнес в цій сфері в Україні.

Про це повідомили в Міністерстві цифрової трансформації. Документ підтримали 276 депутатів.

Цей закон є базовим і визначає правовий статус віртуальних активів більше, ніж надає юридичний захист користувачам і учасникам ринку. Таким чином офіційно зможуть працювати іноземні та українські криптобіржі, а банки — відкривати рахунки для криптокомпаній.

Крім того, це означає, що українці зможуть задекларувати свої доходи в віртуальних активах.

Раніше в Комітеті ВР з питань антикорупційної політики розповідали, що обсяг транзакцій в Україні з віртуальними активами становить близько 150-200 мільйонів доларів в день, а капіталізація віртуальних активів — понад 2 мільярди доларів.

У Мінцифри пояснюють, що закон базується на актуальних стандартах регулювання операцій з віртуальними активами міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (ФАТФ). Вони встановлюють правила для постачальників послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів і сприятиме детінізації цього ринку.

Регулятором ринку буде Мінцифра, крім окремих випадків, де вступає НБУ або Нацкомісія з цінних паперів. Відомство буде сприяти адаптації законодавства України про звернення віртуальних активів до міжнародних стандартів і захищати права учасників ринку.

Максим Дем’янюк, радник міністра цифрової трансформації, говорить про це так:

«Закон дає можливості. Цей ринок вже є, він працює, але я б сказав, що в паралельній реальності. У нас не було правового поля, тому все було так. Зараз же є всі умови для легальної роботи, ринок стане більш доступним. Ми як команда бачимо умови для бізнесу, для людей, для іноземних компаній, які захочуть реєструватися в нашій країні».

За словами експерта, питання більше в тому, що ринку віртуальних активів не було в правовому полі України. Це означало, що компанії не можуть працювати легально, а люди не захищені. При цьому цікаво, що деякі нардепи навіть декларували свої криптоактіви.

Зараз все буде законно, постачальники послуг будуть проходити реєстрацію. Є механізми, які відпрацьовані в інших державах, саме їх Україна візьме на озброєння. При цьому в розробці концепції використовувалися найрізноманітніші чинники, серед яких і поява нових технологій.

«Позиція НБУ така, що єдиною офіційною валютою в країні, як і платіжною одиницею, залишається гривня. Віртуальними активами не можна буде розрахуватися», — сказав експерт.

Більше інформації про криптовалюти, міфи, які з ними пов’язані, Максим Дем’янюк розповів в ефірі «Першого Ділового».

 

Раніше повідомлялося, що легалізація криптовалют в нашій країні почалася трохи менш як рік тому.

Також ми писали й про те, що криптовалюта знову дорожчає.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу