«Рівень інвестицій США в Україну скоротився до 530 млн доларів», – експерт

Поділитися:

Під час візиту президента України до Сполучених Штатів на початку вересня було підписано Меморандум про комерційне співробітництво між Україною та США.

За даними Офісу президента, Меморандум включає розробку та імплементацію комерційних проєктів з долученням до державних закупівель України та США у сферах енергетики, інфраструктури, розвитку цифрової економіки, оборонній, кібербезпеки та охорони здоров’я.

Серед основних пунктів Меморандуму: підписання Державним концерном «Укроборонпром» трьох угод на суму 2,5 млрд дол; підписання домовленостей про співробітництво у галузі оборонно-промислового комплексу із компанією Lockheed Martin Corporation та з компанією Harris Global Communications Inc.; підписання Міністерством аграрної політики меморандуму про взаєморозуміння з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) щодо залучення іноземних інвестицій на модернізацію та розвиток іригаційної системи в Україні; підписання Мінагро меморандуму про взаєморозуміння з американською компанією Lindsay у сфері виробництва іригаційного устаткування; підписання домовленостей про співпрацю між МОЗ та компаніями General Electric, Medtronic і MSD. Зокрема, можуть надати Україні препарата «Молнупіравір» для лікування пацієнтів з коронавірусом, та який наразі проходить клінічні випробування.

Про економічні наслідки від візиту президента України Володимира Зеленського до США говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з експертом-міжнародником, кандидатом економічних наук Ярославом Войтко.

«Від першого такого візиту ми не можемо очікувати перезавантаження відносин. Тим більше, що останні два з половиною роки вони були досить у цікавому підвішеному стані. І це не в останню чергу пояснюється тим, що через Україну, власне кажучи, колишньому президенту Трампу оголосили імпічмент. Через його розмову з президентом Зеленським, яка стосувалася, до речі, і економічних проблем. Тому, як перша спроба візиту… можна оцінювати як непогану, з точки зору намірів, з точки зору меморандумів, з точки зору того, що для цих відносин є перспектива. Чи є якісь конкретні досягнуті результати в економічній сфері – про це не можна поки що говорити. Є багато протоколів про наміри. Непоганий візит як для початку», – зазначив експерт.

Також він окремо зауважив те, що загалом суттєво скоротився рівень інвестицій США в Україну.

«Згадаємо, який зараз рівень інвестицій Сполучених Штатів в Україну. Останні дані – 530 млн доларів США. На 11-му місці серед інвесторів зарубіжних – Сполучені Штати Америки. А на 12-му знаєтете хто? Така країна, як Беліз… це офшорна зона, звідки якраз повертаються колись виведені туди наші кошти», – зазначив Ярослав Войтко.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу