«Громадянин не повинен доводити законність, держава повинна довести незаконність», — Євген Олейников

Поділитися:

З 1 вересня в Україні стартувала кампанія з легалізації капіталів. Всі громадяни можуть «засвітити» своє зайве майно перед податковою і, заплативши 5%, спати спокійно.

На засіданні Кабміну прем’єр-міністр закликав всіх громадян «легалізувати» капітал, зазначивши, що це «унікальний шанс». Але додав, що справа — суто добровільна.

Вже після прийняття закону влада придумала для українців ще один стимул легалізуватися. Глава профільного парламентського комітету Данило Гетманцев заявив про розробку законопроекту, який надасть податківцям право виявляти доходи з «неврахованих джерел» і нараховувати на них податок 18%. Тобто, по суті, мова йде про непрямі методи контролю доходів і витрат.

«Будь-яка покупка дорожче 400 тисяч гривень автоматично потраплятиме на контроль податкової. І, якщо офіційні доходи людини не покривають ці витрати, доведеться пояснити — звідки гроші, і заплатити з «неврахованої» частини податок на доходи фізосіб, тобто 18%. По суті, мова йде про спробу залізти в кишеню кожного українця. Думаю, влада озвучила цю ідею, щоб активізувати кампанію по амністії капіталів. Адже поки немає непрямого контролю за витратами, легалізуватися навіть за «пільгові» 5% не має особливо сенсу», — відзначили аналітики.

Але поки проекту про контроль витрат немає. Плюс, навіть якщо він з’явиться, незрозуміла його доля в парламенті — голосів за скандальний документ може і не знайтися.

Легалізація ж капіталів вже почалася прямо зараз, і триватиме рівно рік – до вересня 2022 року. Причому в законі, який буде її регулювати, багато невідповідностей і «пасток». Юристи відзначають, що українці можуть взагалі залишитися без грошей і майна.

Євген Олейников, в. о. голови Державної податкової служби України, говорить про ситуацію так:

«Ми вже маємо перші декларації, де люди хочуть визнати свої доходи такими, з яких сплачено податки. Зараз саме така процедура йде, а не легалізація».

Від самого початку було зрозуміло, що податкова амністія буде успішною при виконанні відразу декількох факторів. Перші декларації були тестовими, вони показали податкову службу, чи буде все це працювати. Відомо, що протягом року можна подавати кілька декларацій, це дозволено законом.

«У НБУ проводилася зустріч, на якій всі ці питання обговорили. Детально проговорювали питання, які пов’язані з моніторингом походження грошей. Головна думка зустрічі: не людина, громадянин України, повинна доводити законність, а держава повинна довести незаконність. Це велика різниця. Громадянин, заповнюючи декларацію, апріорі показує, що отримав гроші не незаконним шляхом (наркотики, торгівля зброєю, корупція)», — говорить експерт.

Банк, в який громадянин приходить відкривати спецрахунок, отримає потрібну йому інформацію з реєстрів, але сам громадянин не повинен нікому нічого доводити. На сьогодні фінмоніторинг працює частково, і це саме для того, щоб люди йшли та писали декларації.

Більше цікавої та корисної інформації про податкову амністію Євген Олейников розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу