«Інвестиції у видобуток корисних копалин – це тривалий процес» — експерт

Поділитися:

Об’єднання підприємств «Укрметалургпром» звернулося з листом до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому просить ввести заборону на експорт металобрухту до 31 грудня 2023 року. Головна мета — зберегти стабільну роботу вітчизняних металургійних підприємств. Зокрема, виробники вказують на різке зростання цін на сировину в світі, в тому числі на лом чорних металів. За рік вартість металобрухту зросла більш ніж в 2 рази — з $ 265 в травні 2020-го до $ 468 в червні 2021-го.

«Поточний рівень експортних цін є максимальним за 10 років, але при цьому вартість готових виробів з металу не збільшилася пропорційно зростанню цін на сировину», — відзначили в «Укрметаллургпромі».

Одночасно така ситуація спровокувала зростання експорту металобрухту з України. У період з січня по травень цього року поставки збільшилися майже в 9 разів порівняно з тим же періодом минулого року — з 17 тис. до 143 тис. т.

Тому існує загроза, що до кінця поточного року експорт може перевищити 1,5 млн т, що дорівнює половині заготовки в 2020 році. Це також перевершує обсяги експорту в період 2014-2015 років, коли не діяли мито. При цьому співвідношення мита в € 58 до вартості брухту скоротилася з 26,8% до 13,5%, що нівелює ефект.

Подробиці теми розповів економічний аналітик Геннадій Ричка в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Тут два варіанти розвитку подій. Перший, хороший варіант для країни, це якщо ми залучимо справді стратегічних інвесторів з-за кордону, які увійдуть на ринок, які спеціалізуються з видобутку корисних копалин і специфічної сировини. Другий варіант — це ліцензії, які передадуться близьким до влади людям, які на вільному ринку будуть бігати з цими ліцензіями і пропонувати інвесторам увійти в частку на ці корисні копалини, і проінвестувати в якомусь співвідношенні видобуток цих корисних копалин», — розповів експерт.

На думку економічного аналітика, будівництво будь-якого збагачувального комбінату – це дуже велике вкладення грошей. Тому інвестор повинен розуміти, які переваги він отримає від цього інвестування.

«Крім інвестицій необхідно виконати цілий ряд роботи. Необхідно підтвердити ці промислові запаси, вони повинні відповідати обсягам, це повинно бути економічно обгрунтованим. Інвестор повинен розуміти, що у нього дійсно є якісь пільги, якщо вони будуть надані, він може розширювати цей кар’єр, йому будуть сприяти з боку екології, з боку якихось преференцій, якихось земельних ділянок. Будівництво будь-якого збагачувального комбінату — це сотні мільйонів», — додав Геннадій Ричка.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський офіційно підписав закон про стимулювання видобутку копалин, який раніше схвалила Рада національної безпеки та оборони України.

Також ми повідомляли, що «Укрнафта» перевиконала план з видобутку нафти і газу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу