В Україні незабаром з’являться газові біржі

Поділитися:

В Україні з’явилися законодавчі передумови для створення газової біржі. Причиною цього стало прийняття 2 грудня Верховною Радою змін до закону про державні закупівлі із закупівлі природного газу, № 3176. Про це повідомляє ТОВ “Оператор ГТС України».

«Газової біржі бути! Ця законодавча ініціатива, зокрема, дозволить “Оператору ГТС” вийти на біржу і купувати газ щодня для потреб балансування системи і на виробничо-технологічні витрати. Для ринку газу в Україні – це довгоочікуваний законопроект, робота над яким почалася ще в 2018 році. Він є ще одним важливим кроком до створення ліквідного газового ринку в Україні відповідно до стандартів ЄС. Його підтримували наші міжнародні партнери і різні бізнес асоціації », – йдеться в повідомленні” Оператор ГТС України “.

Відомо, що в разі, якщо біржа запрацює ефективно, то український ринок може сформувати власний індекс цін на газ, на який зможуть в майбутньому орієнтуватися міжнародні партнери.

«Це важливо, тому що сьогодні ми змушені користуватися різними формулами, які не є прямим показником саме ринку газу в Україні, а іноді є лише орієнтиром з інших регіонів, а тому відбивають не зовсім коректні умови для нас. Без участі найбільших покупців біржа не може бути ліквідною. Отже, роль “Оператор ГТС” в запуску активної роботи газової біржі в Україні полягає, перш за все, в підвищенні ліквідності ринку. Виконуючи функцію балансування газотранспортної системи, визначену законодавством, “Оператор ГТС” зобов’язаний підтримувати певний технічний обсяг газу в системі для забезпечення безперервності транспортування газу по магістральних газопроводах », – підкреслили в компанії.

Нагадаємо, що метою проекту є «вдосконалення чинного законодавства для створення можливостей для покупки оператором ГТС короткострокових стандартизованих продуктів газу на торговій платформі, тобто біржі, що дозволить забезпечити прозорість, вільний доступ до інформації та залучення великої кількості учасників ринку природного газу».

Раніше повідомлялося, що з січня по листопад включно Російська Федерація транзитом газу через українську газотранспортну систему відправила до Європи 50 мільярдів кубометрів «блакитного палива».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу