У Мінсоцполітики розробили законопроект про пенсійні накопичення

Поділитися:

У Міністерстві соціальної політики розкрили деталі напрацьованого урядом законопроекту щодо моделі обов’язкових пенсійних накопичень.

Як повідомляє пресслужба Мінсоцполітики, долучитися до такої системи зможуть громадяни, які працюють офіційно, застраховані особи, зокрема, яким нараховують різну державну допомогу та грошове забезпечення (особи у відпустці з догляду за немовлям або з догляду за непрацездатними родичами, батьки-вихователі дитбудинків сімейного типу).

Фізособи-підприємці, котрі займаються незалежною професійною діяльністю, а також члени фермерського господарства – можуть брати участь у цій системі на добровільній основі.

Як повідомляють у Мінсоцполітики, пропонується частину податків, які сплачуються зараз, передати у власність людині. Очікується, що роботодавці будуть сплачувати 2% внесків завдяки відповідному зменшенню ставки ЄСВ, співробітники – 2% завдяки зменшенню ставки ПДФО.

Також розглядають варіант на старті робити внески, коли 1% роботодавець платитиме робітникові завдяки зниженню ЄСВ, а ще 1% держава напряму платитиме людині з бюджету.

Громадяни самі обиратимуть пенсійний фонд або фінустанову, в якій зберігатимуть свої накопичення, проте винятково з тих, які перед цим перевірять регулятори (НКЦПФР та НБУ).

Також громадяни отримають можливість обрати фонд чи банк через «єдине вікно» у Єдиному соціальному реєстрі за допомогою мобільному застосунку, в особистому кабінеті вебсайту, через ЦНАП, сайт «Дія», або під час особистого звернення, додають у відомстві. Громадяни також зможуть контролювати свої пенсійні накопичення на індивідуальному пенсійному рахунку. Можна буде перевести кошти в іншу фінустанову без штрафних санкцій. Окрім того, грошима можна буде скористатись і до досягнення пенсійного віку, але в окремих випадках. Зазначається, що достроково можна забрати гроші під час виїзду на постійне місце проживання за межі країни

Можна буде обрати види пенсійних виплат – довічні виплати, виплати на встановлений термін. А в разі смерті учасника – кошти одержать його спадкоємці.

Раніше повідомлялося, що перерахунок пенсій торкнеться тих громадян України, які відносяться до категорії які втратили працездатність. Тим часом у 2022 році в Міністерстві соціальної політики планують зайнятися підвищенням мінімальної пенсії.

Також ми писали, що в Міністерстві соцполітики розповіли про проблеми, яка станом на зараз існує з перерахунком пенсій для однієї з груп громадян. Йдеться про військові і неможливості перерахунку пенсій. Зокрема, міністр соцполітики вважає, що потрібні кардинальні зміни – виправлення загальної програми виплат.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу