У Мін’юсті розповіли, як татам піти в декрет

Поділитися:

Українське законодавство дозволяє брати декретну відпустку із догляду за дитиною до 3 років не лише мамам, а й татам, дідусям чи бабусям, нагадують у пресслужбі Мін’юсту.

Щоб отримати право на оформлення декрету, необхідно звернутися до роботодавця із заявою на відпустку і копією свідоцтва про народження дитини. У разі бажання тата піти в декрет – необхідна також довідка з місця роботи матері про те, що вона не перебуває у відпустці та не отримує допомогу.

Також у відомстві зауважують, що у відпустку можна йти по черзі. А саме: матір може вийти на роботу, припинивши відпустку, а решту часу може використати батько. У такому разі необхідна заява, копія свідоцтва про народження малюка, а також довідка, яка засвідчує, що матір вийшла на роботу.

У Мін’юсті додають, що виплати на дитину необхідно оформлювати на того, хто пішов у декрет. Упродовж трьох років нараховуватимуться виплати єдиного внеску за одержувача такої допомоги. Якщо якусь частину відпустки планує використати другий з батьків – необхідне переоформлення виплати на нього для збереження страхового стажу.

Батькам новонароджених призначена допомога у розмірі 41 тис. 280 гривень. Її можна оформити у сервісі еМалюк в одній з понад 200 установ, онлайн на сайті «Дія», чи особисто в управлінні соціального захисту населення.

Раніше ми повідомляли, що батькам новонароджених можуть видавати соціальну картку на 5 тис. грн замість “пакунка малюка”.

Також ми писали, що “пакунки малюка” планують закуповувати через ProZorro.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу