«Рішення КСУ блокують роботу України і міжнародних партнерів» – експерт

Поділитися:

Рішення Конституційного суду України (КСУ) про скасування деяких положень антикорупційного закону є змовою проти президента і країни, заявив президент Володимир Зеленський.
«Я точно знаю, що сьогоднішній демарш Конституційного суду – це публічний прояв змови частини старих еліт і олігархів проти президента і проти країни. Ніяк інакше», – вважає він.

За словами Зеленського, члени КСУ, призначені його попередниками, зацікавлені в «збереженні корупційного способу життя» і виступають проти «повноцінної свободи» в країні.

27 жовтня Конституційний суд України скасував статтю про покарання за невірогідне декларування доходів і деякі положення антикорупційного закону про функції Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Це означає, що агентство не зможе перевіряти декларації чиновників на наявність порушень та ініціювати притягнення чиновників до відповідальності. Також НАЗК довелося закрити доступ до реєстру декларацій.

Скасування статті сталося за зверненням 47 депутатів. Потім НАЗК заявило про конфлікт інтересів у двох суддів Конституційного суду.
Глава Конституційного суду України Олександр Тупицький заявляє, що припинення роботи КС може спричинити загрозу територіальній цілісності України.

І, звичайно, виникає закономірне питання: а яке ж майбутнє економіки України, якщо рішення КС залишиться в силі?

Про це сьогодні і веде розмову експерт, інвестиційний банкір Сергій Фурса.

«Само по собі це рішення не несе економічного ефекту, – підкреслює експерт. – Однак не варто забувати, що антикорупційний закон є частиною реформ, на які сподівалися наші західні партнери, основою наших відносин з Євросоюзом, Світовим банком, МВФ. Тому якщо це рішення Конституційного суду залишити в силі, то завдяки йому може припинитися будь-яка співпраця України з Європейською спільнотою.

Тобто наша країна не матиме доступу до зовнішнього фінансування.

Причому зникне фінансування не тільки від Міжнародного валютного фонду, але також і від будь-яких інвесторів в нашу економіку».

Інвестиційний банкір нагадує: в поточному році у нас величезний дефіцит бюджету, в наступному році – теж шалений дефіцит бюджету. Його висновок однозначний – Україна самотужки не зможе фінансувати бюджет без співпраці із західними партнерами. І як результат, буде включений друкарський верстат. Багато хто бачить, що його вже починають включати. Звичайно, це призведе до економічної кризи. І в перспективі, через 2- 3 роки, країна скотиться до дефолту.

Так невже взагалі йдеться про зрив співпраці з МВФ і про відмову кредитувати Україну?

«МВФ же однозначно заявив щодо рішення КС: для того, щоб продовжувалася співпраця, необхідно, щоб антикорупційні структури працювали в повну силу, – коментує інвестиційний банкір. – Тому зрозуміло, що якщо рішення Конституційного суду залишиться таким, яким воно є, без єдиного виправлення, то не буде ніякої співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Більш того, Конституційний суд, наскільки нам всім відомо, готується прийняти ще кілька деструктивних речей. Сьогодні вони розглядають ринок землі, завтра вони замахнуться на Фонд гарантування вкладів, які ще справжні досягнення України вони зведуть нанівець?»

За словами Сергія Фурси, судді Конституційного суду взяли шалену швидкість щодо руйнування всіх українських реформ, всієї української економіки. Це дуже небезпечно, але це добре вказує, за кого вони грають. Виникає питання, за кого ж саме грають конституційні судді?

«Нумо подивимось, – роз’яснює Сергій Фурса, – хто прийшов до Конституційного суду з позовом проти антикорупційної реформи? Прийшли група Медведчука – кума Путіна – і група олігарха Коломойського.  І перша, і друга сила намагаються відштовхнути Україну від Заходу, посіяти хаос. Обома названим мною силам це вигідно. Саме у цих деструктивних сил на підтанцьовуваннях грає Конституційний суд України».

Отже, з точки зору експерта з інвестицій, вирішення КСУ блокують роботу України з міжнародними партнерами. Небезпека величезна. Але ще є час перезавантажити подтанцювальників.

Нагадаємо, один з суддів Конституційного суду в Україні заявив про те, що в разі розпуску цього державного органу може початися справжня війна.

Також раніше ми написали про те, що в Національній раді з питань антикорупційної політики спільно з Антикорупційним штабом Києва направили на голосування депутатами парламенту проект закону про позбавлення на наступний рік фінансування Конституційного суду України.

Читайте також
22 Травня 2024 року - 10:41
У Комітеті з питань економічного розвитку під керівництвом Голови Комітету...
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила