«При переписі населення в США Apple надала лише пристрої зі збору інформації» – експерт

Поділитися:

У Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що Мінцифра та Apple підписали Меморандум про співпрацю.

«Україна стане другою країною у світі після США, яка проведе перепис населення разом із Apple. Делегація представників компанії на чолі з Марком Ленноном Worldwide Head of Government та команда Мінцифри за підтримки Володимира Зеленського домовилися про спільні проекти та ініціативи», – заявили у Мінцифри.

Зазначається, що корпорація надасть Україні підтримку у розробці та визначенні пріоритетних проектів, спрямованих на скорочення паперових транзакцій, економію часу персоналу та покращення досвіду роботи громадян та державних службовців.

«Це важливий крок не лише для цифровізації в Україні, а й для визнання наших здобутків у всьому світі», — вважають у Міністерстві

Меморандум Мінцифрі та Apple передбачає: запланований перепис населення 2022-2023; проекти, пов’язані з переходом у режим paperless; розвиток програми «Дія» для платформи iOS; ініціативу щодо цифрової грамотності; залучення цифрових технологій у галузі охорони здоров’я.

Подробиці теми розповів експерт із цифрової безпеки Дмитро Снопченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Тут питання в тому, про які саме домовленості йдеться. Який обсяг ми обговорюємо? Взагалі для України будь-яке питання диджиталізації – це хороша ініціатива, яка допоможе заощадити гроші на той самий папір або роботу людей, які виконували б цей перепис населення. Але питання у тому, який обсяг співпраці узгоджений. Якщо компанія просто надаватиме свої девайси для України в оренду у фізичному сенсі, то це просто буде гарна промо-акція для компанії. А якщо говорити про допомогу компанії з погляду тієї чи іншої обробки даних, то тут уже питання полягає в тому, як саме оброблятиметься інформація. І яку участь у цьому братиме наш американський партнер і чи матиме він доступ до цих даних», – сказав експерт.

При цьому фахівець уточнив, що поки що дані щодо цього досі не оприлюднені.

«На жаль, поки що відкритих даних із цього приводу немає. А те, що є, дуже неточно описано. Тож сказати точно, що саме робитиме Apple і як взаємодіятиме з Україною – поки що важко. Якщо брати перепис населення в США минулого року, то там говорилося просто про видачу пристроїв компанії в оренду. Потім саме через девайси передавали потрібну інформацію в держоргани», — уточнив він.

Нещодавно віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що перепис населення 2023 року дозволить перерахувати валовий внутрішній продукт України на душу населення.

Сьогодні, за словами міністра, його вважають за даними двадцятирічної давності.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу