Комунальних боржників перестануть випускати за кордон

Поділитися:

До кінця карантину будуть діяти спеціальні умови на оплату комунальних послуг. Це означає, що споживача не можуть штрафувати за несвоєчасну оплату і не відключатимуть воду або газ. Як наслідок – за комуналку люди стали платити рідше.

У Верховну Раду за авторством трьох «Слуг народу» внесений законопроект 3613 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг».

Крім іншого законопроект передбачає обмеження на виїзд за кордон боржників за комунальні платежі. Також вводяться штрафи.

Депутати пропонують передбачити обов’язкову реструктуризацію заборгованості населення за житлово-комунальні послуги, яка буде накопичена за станом на 1 жовтня поточного року. Термін реструктуризації складе п’ять років. Щоб укласти договір на “розстрочку”, потрібна буде квитанція, що ви платили за вже спожиті комунальні або житлові послуги. Розстрочка може становити 60 місяців, в залежності від суми боргу. А щомісячний платіж не повинен перевищувати 25% доходу.

Для реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг споживачі повинні будуть укласти з керуючим, виконавцями житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну оплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги. Незважаючи на це немає конкретних сум, починаючи з яких потрібно укладати цей договір.

При цьому, на споживачів, які підписали договір реструктуризації, буде поширюватися порядок нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги.

Якщо сукупний розмір боргів за комуналку перевищує суму належних платежів за рік – то оштрафують на 20% від суми боргу. Якщо борг більше суми платежів за два роки – 30%, а за 3 роки – 50%. Ну і сам борг, відповідно, теж треба погасити. Штрафи планують стягувати через суд в спрощеному порядку.

Щоб стимулювати боржників виконувати рішення судів, законопроект пропонує заборонити виїзд за кордон, тимчасово обмежити права водіння, права користування вогнепальною зброєю і полювання.

Документ вже підтримали в Міністерстві розвитку громад і територій.

Раніше ми писали, що борги за комуналку в Україні вже більше 63 млрд. гривень.

Також писали, що борги за комуналку будуть платити по-новому.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу