Газети та журнали переходять на українську мову

Поділитися:

Згідно із законом, прийнятим ще у 2019 році, термін переходу державною мовою закінчиться 16 січня 2022 року. Відтак, з цього дня преса України має бути українською мовою.

У країні є майже 300 різних видань, у тому числі журналів та газет. Проте багато хто з них ще до Нового року випускав редакції російською, а української версії не мали. З 16 січня в рамках закону вони зобов’язані випускати або дві версії, ідентичні за кількістю та змістом, або тільки державною мовою.

У той же час, частина видавництв вже давно випускає дві версії або лише українською. Один із таких редакторів розповів, що проблем при зміні мови не виникало, проте його видання зайнялося цим ще до того, як вийшов закон. З іншого боку, багато що залежить від цільової аудиторії. Тому спрогнозувати статистику придбань журналів та газет українською мовою поки що неможливо. За деякими даними, зараз лише 10% громадян України купують видання українською мовою.

Загалом, Спілка журналістів виступає на боці закону, проте потребує підтримки від держави: або агітаційна кампанія, або роздача українських газет як подарунки. Особливо можуть від цього постраждати вузькі (місцеві) ЗМІ, які випускають малий тираж, бо дві версії надрукувати буде дуже дорого.

Тим не менш, мовний омбудсмен нагадує, що на перехід місцевим ЗМІ дали додатковий час – 2 роки. Тому, згідно з його повідомленням, якщо цього не станеться, видавцям загрожують штрафи від 7 тисяч до 8,5 тисячі гривень.

Нагадаємо, рівно рік тому, 16 січня, в Україні офіційно вступив у свою законодавчу дію мовний закон. Це сталося відповідно до статті 30 Закону «Про функціонування української мови як державної».

Також ми повідомляли, що в Україні державі на моніторинг засобів масової інформації знадобилося 8,38 мільйона гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу