Депутати підтримали українське книговидавництво

Поділитися:

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект, що пропонує субсидувати оренду українським книгарням, а також надавати неповнолітнім сертифікати на книги.
Документ пропонує програму державної підтримки для українських книгарень, які продаватимуть книги українською мовою, мовами ЄС та мовами корінних народів України з використанням касових апаратів (РРО) у книгарнях.

Таким магазинам пропонують надавати державну субсидію для відшкодування витрат на оренду приміщення. Сума субсидії не може перевищувати вартість оренди, а також не може перевищувати 20% доходу, отриманого з продажу книг у відповідному книгарні.

Субсидія надаватиметься щоквартально з першого кварталу 2023 року — для цього книгарням потрібно буде звернутися до Українського інституту книги.

Також документ пропонує надавати українцям сертифікат на придбання книг при народженні та 14 років при отриманні паспорта. Сума сертифіката становитиме третину прожиткового мінімуму.

На сертифікати пропонується витрачати близько 470-480 млн грн. щорічно. У наступні роки обсяг цих видатків у перерахунку на прожиткові мінімуми за відповідний рік не зміниться, зазначають автори документа.

Нагадаємо, в Україні книги начали покупатьз перших днів отримання тисячі на віртуальні картки за програмою «є-Підтримка». Видавці, у свою чергу, сподіваються, що ця тенденція продовжиться і на початку 2022 року.

На другому місці за пріоритетністю використання тисячі гривень знаходяться залізничні квитки. Проте в даному випадку значну роль відіграли святкові дні, коли багато кому важливо і треба виїхати до родичів, на відпочинок, у справах.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу