«Чи потрібно нам заміщати використання газу, вугілля «зеленою» енергією? Так, безумовно», — експерт

Поділитися:

За період до 2030 року, тобто за 9 років, Україна планує залучити в бюджет за допомогою «зелених» облігацій близько 35 млрд доларів. Такі плани оголосив ще на початку поточного року Костянтин Гура, в. о. голови Держенергоефективності.

Тоді, на початку року, шукали пілотні проекти, щоб випустити «зелені» облігації. Україна, за словами чиновника, цілком може пропонувати свої можливості на міжнародному ринку, причому під реалізацію національних проектів у сфері ВДЕ, альтернативної енергетики, енергоефективності та т. Д.

«Ми шукаємо надійних партнерів, які готові бути першими і зробити пілоти з випуску «зелених» облігацій. Ми зробимо фокус саме на муніципальних «зелених» облігаціях, а Держенергоефективності стане відповідальним за їх верифікацію», — говорив Костянтин Гура.

Минуло більш ніж півроку, і ось що він говорить про ситуацію сьогодні:

«Чи потрібно нам заміщати використання газу, вугілля «зеленої» енергією? Так, безумовно. Але тут складна система. Якщо ми не будемо розвивати «зелену» енергетику, то через 5-10 років ми будемо платити такий же тариф, але за генерацію електроенергії з вугілля».

В цілому, «зелені» технології розвиваються по всьому світу і за ними майбутнє. В Україні величезний потенціал, проте ситуація з боргами, реструктуризацією та численними спекуляціями на цій темі відволікає від справжньої мети.

«Тепер про біоетанол і про те, що їм будуть розбавляти бензин і дизпаливо. У нас є законопроект, який запровадить ринок біопалива. По-простому — це мікс бензину і біоетанолу. Цей бензин буде мати спеціальну позначку», — каже Костянтин Гура.

Україна має величезний потенціал для виробництва біоетанолу. Давайте дамо офіційну можливість продавати такий бензин в країні, тим самим створимо ринок біоетанолу. Це нові робочі місця і податки.

Більше цікавої інформації про розвиток нових для України технологій, появи нових ринків, інтеграції в європейські ринки Костянтин Гура розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу